joglav2304131Йоглавчани отпразнуваха Деня на земята – 22 април , като на практика показаха своята позиция за опазване на природата в полза на децата. Проведен бе трудов ден в двора на ОДЗ „Кокиче”, група село Йоглав, по инициатива на Сдружение „Екомисия – 21 век” Ловеч, в партньорство с детската градина. Организатор и ръководител бе старши учителят Еленка Щерева, член на Сдружението. Включи се и кметският наместник Ценка Дойчева. Целта на всички беше да се подобрят условията за игра и отдих на децата на открито, като се почистят тревните площи, аранжират цветните алеи, освежат уредите за игри и спорт. И най-вече – да се включат  децата в трудовите дейности, за възпитаване на екологична култура и отношение към природата. 

Гостите от Ловеч – екипът на „Екомисия – 21 век“, доброволците от Испания, Италия и Македония – Ароа, Беатриче и Филип, доброволци към „Екомисия“ и   ученици от Общинския ученически съвет, бяха посрещнати от деца, облечени в национални носии, придружени от „каруцаря” чичо Иван и магарето, впрегнато в украсена каруца, подготвена за изхвърляне на събрания боклук впоследствие.  Атракция за чужденците беше да се повозят за „добре дошли” на автентичното йоглавско возило.

         После всички бяха поканени в двора, където децата пяха народни песни, с които пожелаха приятна работа на ловешките доброволци и на дошлите на помощ  йоглавски общественици, родители, баби и дядовци.

         Директорът на Младежки център – Ловеч, Илиана Николова поздрави домакините и закачи на вратлетата на децата баджове с подходящи изображения за празника на земята.

Екипът на детската градина с директор Маринела Височкова беше подготвил инструменти и материали за работа, така че всеки се захвана с нещо.  Слънчевото време, веселите детски гласчета и ведрото пролетно настроение правеше работата лека и приятна. Възрастните предаваха своя опит на малките палавници, които усърдно се трудеха заедно със своите учители и помощник-възпитатели. Дворът бързо придоби нов, свеж облик. Всички работници – малки и големи, показаха, че ги е грижа за природата. За награда деца и възрастни получиха подаръци и грамоти от „Екомисия –  21 век”.