Читалище „Пробуда 1926 г.“ в село Йоглав за пръв път организира  действено запознаване на децата и учениците с празника Силивистри /Риначовден, Мачкинден, Карамановден/.

„Св. Силвестър“ или както тук, по народному се нарича Силивистри или Риначовден, по сегашния календар се празнува на 2 януари / по стар стил  на 15 януари/, защото той е винаги един ден след Сурваки/.

Това е един много стар и отдавна позабравен от йоглавчани християнски празник. Основен ритуал в него е „поряването“ /почистване/ на оборите, в които се отглежда едър рогат добитък – за здраве и плодовитост на домашните животни.  Навремето / преди повече от двадесет години/ в Йоглав през нощта срещу Силивистри големи групи младежи и възрастни / предимно коледарската група/ са прескачали скришом в двора на  заможено семейство, което отглежда много добитък, почистват обора, завързват кърпа или нанизват кравай на рогата на най-едрото животно, пишат си имената с тебешир на вратата, а домакините ги канят на следващия ден на почерпка – за здраве и плодовитост на домашните животни, особено на биволите и воловете.

Читалищната инициатива беше  посещение и поздрав на единствените две домакинства, в които все още се отглеждат единични бройки едър добитък. Предварително секретарят Еленка Щерева изготви сценария и мотивира децата за включване в мероприятието, заедно изготвиха символични постери и подаръци за животновъдите. Групата деца се съпровождаше от читалищния организатор, от кмета на селото Ирена Георгиева и от няколко възрастни, които оказваха приемственост в традицията.

Ритуалът по „поряване“ на обор се състоя в стопанския двор на  Христо Илиев, организатор на Клуба на инвалида в с. Йоглав. Той и неговата 74-годишна майка Цена Христова поканиха гостите, като показваха как се почиства, с какво и как се хранят кравите и малките телета, каква е  ползата от тях за хората. Повече от децата за пръв път видяха обор, където се отглежда добитъка, докоснаха и изпробваха вила, лопата, метла-бръскалка, с които се почиства помещението. Разглеждаха с интерес големите бали сено, фуражомелката и други интересни предмети от селския бит. Обогатиха речника си и с много непознати думи. И най-вече се засили любовта им към домашните животни.

Те с удоволствие се трудиха и „попиваха“ всичко,  което домакините им обясняваха, свързано с празника и с животните. Трудолюбивите стопани получиха символични подаръци от малките любознателни посетители.

Баба Цена   разказа как навремето са отглеждали много добитък, на този ден тяхната къща е посещавана от много хора, които е гощавала с топли баници и млечни ястия. Но това е било много отдавна. Днес тя е трогната от  посещението и каза, че децата са я върнали десетки години назад в спомени за йоглавските традиции. После ги почерпи с лакомства и им даде по паричка за здраве.

Там, на открито, самодейката Митка Димова разтвори книгата „Празници и обичаи“    и прочете на всички за традицията и обредите на празника Силивистри, а след това рецитира няколко стихотворения за домашни животни от своето детство.

Второто семейство животновъди Иванка и Нейко Нейкови също бяха поздравени, а децата получиха от баба Иванка  домашно приготвена баница и курабии.

Мероприятието завърши в библиотеката, където на топла баница, сок и бонбони се проведе и отличната обратна връзка от наученото за непознатия до сега на децата празник.