policekirkov1605161„Детско полицейско управление“ бе открито  в ловешкото СОУ „Тодор Кирков“.

Идеята е, забавлявайки се, децата да получат знания и умения за опазване на своя и на приятелите си живот, за справяне с трудни ситуации и различни предизвикателства вкъщи, в училище, на улицата, ще научат своите права и отговорности пред обществото. В Детското полицейско управление учениците ще бъдат запознати и с дейността на полицейските служби, както и с оказване на първа долекарска помощ.
Програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов. policekirkov1605163Заложените теми и методически указания са внимателно разработени от групата, в която влизат представители на МВР, Министерството на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз.

Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други, децата да получат съответните умения. В обучителния процес ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от БЧК, БТС и други партньори в съответните градове. За реализирането на съвместната дейност предстои подписване на Споразумение за изпълнение на програмата, която остава отворена и за нови идеи.

policekirkov1605162Днес бе подписано и Споразумение за партньорство между директорът на училището Симеон Колев и началникът на РУ – Ловеч гл.инспектор Радостина Петкова, а новоприетите доброволци положиха клетва и получиха значката на „Детско полицейско управление“.
Представен бе и основния екип от обучители: полицейски инспектор Виолета Маринова, инспектор Детска педагогическа стая Румяна Еврева и полицейските инспектори Светослав Стоименов , Пламен Симеонов и Николай Недялков.

Гости на церемонията по откриване на Детското полицейско управление бяха г-н Драгомир Кавалски- зам.областен управител на област Ловеч, г-н Венцислав Христов зам.кмет на община Ловеч, г-н Христо Маринов-директор на ТД ДАНС Ловеч, представители на БЧК и РИО-Ловеч.

policekirkov1605164