kvsaveti310132Община Ловеч предостави официално вчера на кварталните съвети на ж. к. „Здравец“ и кв. „Уста Колю Фичето“ изградените там детски площадки. Съоръженията се дават на кварталните съвети за стопанисване и поддържане.

Площадките за игра на открито за деца от 3 до 12 години са изградени през декември миналата година, всяка струва 27 944 лв, средствата са от целева субсидия за капиталови разходи. Изпълнител на строителството е „Лукстрой 99“ ООД – София.

И на двете места след поставянето на настилката са монтирани комбинирани катерушки, двойна люлка, клатушки везна и с пружина, въртележки. Изградени са и беседки „Къща за игра“, монтирани са пейки, паркови кошчета и метална ограда.

kvsaveti310133Символично съоръженията бяха приети от председателите на кварталните съвети – Ивелина Каменова на „Здравец“ и Поляна Вълчева на „Уста Колю Фичето“. Това стана по време на среща на кмета на общината Минчо Казанджиев с кварталните съвети. На нея кметът съобщи, че общината възнамерява да постави подобни съоръжения и в другите квартали в града, като ще се търси справедливост в разпределението на средствата и ефективност на направената инвестиция. Той призова кварталните съвети за съдействие в опазването и съхраняването на съоръженията и подобренията.

kvsaveti310131На срещата бяха обсъдени още организацията на сметосъбиране и сметоизвозване и оптимизирането на такса битови отпадъци.

Правим усилия да задържим размера на такса битови отпадъци въпреки драстичното увеличение на отчисленията за депониране от 15 лв/тон сега на 35 лв/тон догодина, обясни зам.-кметът Младен Младенов. Той посочи, че една от първите мерки е подобряване на организацията по разделното събиране, за да бъде намалено количеството отпадък, което отива на депото, и така да паднат и средствата за отчисления. Коментирана бе идеята от фирма „Еко“ да предоставят чували и хората по квартали да изхвърлят в тях разделно отпадъците си, като бъде уточнен ден, час и място за събирането им. Пилотно разделното събиране да се проиграе в Гозница, предложиха от кварталния съвет там.

Сред другите предложения бе още кметът да проведе разяснителна кампания по квартали за възможностите за определяне размера на такса битови отпадъци не според данъчната оценка на имотите, а въз основа на броя обитатели на недвижимата собственост. В момента върви събиране на база данни за това в ж. к. „Червен бряг“.

 

2 коментара

  1. Защо не ти стиска да пуснеш моята песен за баат Минчо??? Признай си.

Comments are closed.