decanagrada1609167Текст и  снимки: д-р Дарина Петрова

Две впечатляващи признания и награди донесоха тази година в Ловеч най-малките ни певци от вокална група”Сладкопойна чучулига” към Клуба на дейците на културата – Златната статуетка на  международния музикален конкурс “Абанико” и грамота от Първия младежки национален конкурс за патриотична песен в град Дряново.

Конкурсът “Абанико”, “Ветрило” се проведе в София под егидата на Испанското посолство в България, института “Сервантес”, Културно -образователното министерство на Испания, Музикална агенция “Артвойсес” и Столична община “Оборище”. В надпревара с повече от 100 деца, над 20 вокални групи, над 50 инструменталисти, танцови формации, дуети, триа, секстети и малки групи децата от ВГ “Сладкопойна чучулига” успяха с представените от тях 2 песни (едната на български, другата на испански) да спечелят статуетката на “Абанико”, класирайки се на първо място в най-малката възрастова група.

decanagrada1609163     Признанието за изпълнение на патриотична песен в Дряново бе извоювано с написаната в Ловеч авторска песен “За Св.св.Кирил и Методий” от ръководителя на детската вокална група Тинка Симеонова.

ВГ”Сладкопойна чучулига” е създадена  на 1 ноември, 2011 г. при Обединен детски комплекс – Ловеч. Стартира с голям брой деца, предимно от ОДЗ”Слънце” и ОУ”Тодор Кирков”, разделени в две възрастови групи. Децата участват в многобройни общински и областни културни събития и празници. Най-значимата изява от този период е участието им в предаването “Преди обед” на БТВ на 18 април, 2013 г. когато малките певци бяха поканени за старта на кампанията “Да изчистим България за един ден” с едноименна авторска песен на вокалния им педагог.

От 2014 ВГ”Сладкопойна чучулига” започва дейността си към Клуба на дейците на културата в Ловеч. Децата участват в събитията, организирани от Клуба, както и на общинско ниво. Едно от съществените неща, които отличават тази вокална група от всички останали формации в града, е че в нея децата разучават и изпълняват предимно авторски песни на своята учителка – песни, свързани с духа и музикалните традиции на Ловеч.

decanagrada1609162    Любопитна е историята на създаването на отличената на конкурса в Дряново песен “За Св.св.Кирил и Методий”. В навечерието на 24-май, 2015 и на празника на града – 11 май, на една от редовните репетиции на децата от вокалната група, която съвпада със сбирката на секция “Поезия” в КДК, Тинка Симеонова поднася на децата и всички присъстващи изненада – една нова по текст и музика песен “За св.св.Кирил и Методий”. Децата я запяват. Песента се харесва. По нейното съдържание се изказват учителят филолог  Мирослава Метева, театроведът  и писател Николай Филипов, поетесите Алина Стоянова, Катя Пенчева, Галина Петрова. Единодушно е мнението за високото музикално и поетично достойнство на тази нова песен. С нея поздравяват известния краевед Кирил Петров, написал редица студии за героите на освободителните борби от нашия край, за неговия 80- годишен юбилей. През 2016 г. младият и талантлив маестро Камен Николов направи безвъзмездно прекрасен аранжимент на песента и така децата от ВГ”Сладкопойна чучулига” успяха да зарадват публиката на Първия младежки национален конкурс за патриотична песен в Дряново на 14 май тази година.

decanagrada1609166   На 22 август т.г. децата от ВГ”Сладкопойна чучулига” участваха в тържествения концерт “Песни за Ловеч” по повод Освобождението на Ловеч и установяване на местно управление наред с големите, любими на публиката певци и изпълнители. Представиха вълнуващо авторската “Песен за Ловеч” на Тинка Симеонова с аранжимент на Атанас Eнев.

Децата се готвят  за следващата си изява  на 24 септември на Водната сцена в Ловеч. Там ще представят три нови авторски песни, две от които имат спечелено национално и международно  отличие от “Детска Евровизия”.

ВГ “Сладкопойна чучулига” репетира в хубавата зала на КДК, с пиано, но без микрофони и уредба, необходими за вокалното изпълнение, а също и за сбирките на поетите.  От друга страна децата изпитват истинско удоволствие да се занимават със съвременна музика – детска, поп, хип – хоп и др. Вече имат покани за участия в следващи музикални конкурси. Сега са в процес на подбор на репертоар от песни, начин на пеене, школуване на солисти, изграждане и затвърждаване на придобити вече певчески умения, артистичност, лице-израз, постановка на глас, дикция.

Музикантът Камен Николов е поел ангажимент да работи и върху нотните текстове на още няколко нови детски творби от Тинка Симеонова. Ако тяхната идея и творческо вдъхновение бъдат осъществени и подкрепени финансово, децата на Ловеч и България ще имат прекрасната възможност да запеят нови и интересни, съвременно звучащи песни.

Вратите на вокална група “Сладкопойна чучулига” са отворени и очакват ново детско попълнение.