Десето юбилейно издание на фестивала “Младите в театъра” 2017  ще се проведе в Ловеч в периода 1 – 8 октомври. Организатор е Драматичен театър Ловеч с подкрепата на Министерството на културата и Община Ловеч.

В афиша на събитието са включени девет постановки, от които една е детска, съобщи на пресконференция директорът на театъра Цвятко Стоилов. Откриването е в неделя, 1 октомври, с „Оркестър Титаник“ от Христо Бойчев, постановка на Дамян Тенев, на  ДКТ „Иван Димов“, Хасково. Ловешките театрали участват с „Олово“ на Ана Батева.

За подробности виж афиша.

Билетите са по 6 и 8 лева, пакет за всички заглавия е 40 лева.

Фестивалът „Младите в театъра” има за цел да открие, популяризира и подпомогне млади творци в театралното изкуство като в рамките на своята програма представи пред публика техни първи професионални опити, подбрани от селекционер. По този начин  фестивалът се превръща в своеобразна витрина, на която могат да бъдат видени „новите имена” в българския театър, основно в сферата на режисурата, но също така и по отношение на останалите изкуства, които театърът включва като свои компоненти – сценография, костюмография, плакат, музика.

Първото издание на събитието се нарича  „Дни на Младата театрална режисура” и е проведен от 1 до 5 декември през 1985г. Инициативата е на  младите режисьори в Ловеч Иван Станев и Димитър Радичков, които искат да насочат вниманието към младите, чието творчество е свързано с непримиримост към познатото, стремеж към откривателство и творчески риск. Сценичният прочит на драматургията бе организиран по най-демократичен начин, без предварителна селекция и без наложен регламент – всеки от режисьорите определяше сам спектакъла,  с който се представя. Своите опити в театралната режисура тогава показаха  режисьорите Теди Москов, Бойко Богданов, Възкресия Вихарова, Стоян Камбарев, Владлен Александров, Борис Панкин и Иван Станев („Любовта към трите портокала“).