ednuro111142VСлед последния кръг по ендуро и ATV, който бе проведен в гр. Габрово на 1 и 2 ноември Искрен Генов – 10 ж клас от Професионалната гимназия по механоелектротехника – Ловеч стана шампион на България в клас Стандарт, съобщават от училището.

Самото състезание е два дни, като на първия ден се проведе „навигацията” – преминаване по специално разработен маршрут от 80 км, който се следи по GPS. Всички мотоциклети и АТВ са снабдени с джипиес, по който следват маршрута и онзи, който го премине за най-кратко време, е победител.

През вторият ден бе състезанието по затворен кръг, който представлява трасе с множество екстремни и специални препятствия. Именно там се открояват по-техничните и по-подготвени състезатели. И в двете части Искрен се представи отлично, което му донесе победата в този кръг, както и на целия шампионат, тъй като сбора от точките му от всички проведени кръгове през годината е най-висок.

ednuro111141VВ състезанието като начинаещ взе участие и се представи достойно и Красимир Петков, също ученик в 10 ж клас в Механото.

Искрен Генов се занимава с екстремната дисциплина от 3 години. Мото терминът “ендуро” идва от английската дума за издръжливост “endurance”.

Моторите за този тип каране са кросови, приспособени за специфичните условия, в които се карат, а именно гористи местности, планини, трудно достъпни за човека места. Ендуро състезанията са тест за издръжливостта както на мотора, така и на моториста.