cigari1403131Това са народните представители от БСП, които искат връщането на пушенето в заведенията: Спас Панчев, Димитър Дъбов, Димчо Михалевски, Мартин Захариев, Добрин Данев, Атанас Мерджанов, Корнелия Нинова, Татяна Буруджиева и Тодор Радулов.

Предложение за отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места са внесли в сряда деветимата народни представители. Това е и изпълнение на предизборно обещание на левицата.

Проектът предвижда да се върне пушенето в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни заведения, барове, кафенета (без интернет кафенета и тези в спортни зали), в нощни заведения, в игрални зали и казина, както и на стадионите и в зали на летищата.

Собствениците на заведения до 70 кв. м да решават дали да са за пушачи или непушачи. Собствениците на по-големи заведения вероятно сами ще решават каква зона да обособят за пушачи, макар че вносителите обсъждат вариант и разпределението да е 50:50.

Залата за пушене трябва да е с плътни стени и врати, с вентилационна система, с обозначителни надписи за недопускане на младежи под 18 години и за нея да се уведоми районната здравна инспекция, предвиждат корекциите. Ако едноличен търговец не уведоми здравната инспекция, е предвидена глоба от 1000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 5000 до 10 000 лв. На фирмите нарушители ще се налага санкция от 5000 до 10 000 лв, а при рецидив – 10 000 до 15 000 лв.

Пушачите, които нарушават забраната, ще бъдат глобявани с от 400 до 800 лв., предвижда проектът.