gerb2106131На пресконференция в края на седмицата депутатите от 42-то Народно събрание от ПП ГЕРБ  Николай Нанков и Корнелия Маринова направиха прочит на политическата криза в страната.

Кабинетът „Орешарски” стартира с най-нисък кредит на обществено доверие през последните 23 години и причината е, че вотът на гражданите бе грубо подменен, каза областния лидер на партията. Да не говорим, че МС, НС и други институции бяха с изчерпан кредит на доверие още преди да бъдат конституирани. Президентът също заяви, че е изчерпал кредита си на доверие към това правителство. Остава да получим тази оценка и от европейските ни партньори, убеден съм, че те няма да закъснеят, гражданите всяка вечер си казват думата и какво остава, бе риторичен Нанков.

По думите му Орешарски е доказал на какво е способен като финансов експерт, но сега на какво е подложен и какви лъжи е принуден да изрича, какви акробатични приьоми да използва, за да оправдава всяко свое действие, всички са убедени, че това не са негови желания и мотиви, но обстоятелствата и някои конкретни хора го принуждават. Човек трябва да е наясно обаче докъде стигат моралните норми и граници. Убеден съм, че дори той самият не си дава сметка какво говори, какво остава хората от десния сектор, а и голяма част от обществото, коментира още областният лидер поведението на министър председателя.

Николай Нанков обясни, че още преди стартирането на протестите от ГЕРБ се обявихме против това политическо статукво. Причините са много – и начина на провеждане на изборите, и подменянето на вота на гражданите, затова се обявихме и за промяна на конституцията и изборния кодекс, колкото и тежка процедура да е това и колкото и морални и икономически последици да има това за хората.

В тази връзка е и решението на нашата парламентарна група към което и ние с Корнелия се присъединихме, народните представители от ГЕРБ да не участваме в заседанията на НС с изключения на тези, в които ще се обсъждат изменения в изборния кодекс. Ние имаме внесено предложение за изменение и допълнение на Изборния кодекс, ще участваме на всички кръгли маси, на граждански форуми, организирани по темата, обясни Нанков, като подчерта, че причините да не присъстват в другите заседания са много. Ще продължим да защитаваме позициите си по важни въпроси в срещите си с гражданите, ще бъдем редовно пред вас с пресконференции, ще входираме парламентарни питания при необходимост по време на парламентарния контрол, като по този начин ще се види коя е тройната коалиция, която подкрепя правителство, лишено от всякакъв кредит на доверие.

По думите на Нанков повече от месец парламентът не иска да конституира парламентарни комисии, мястото, където реално се извършва законотворческата дейност. Защо – за да си прекарат максимално бързо лобистки закони. Обвиняват нас, но ние никога не сме правили закон за определен човек – те позволиха до там да прекрачат границата, че да направят конкретен закон за конкретен човек, скалъпен набързо, без да минава през комисия, през обсъждане… Много хубаво звучи която и да било кандидатура на ДАНС, на която и да било друга агенция да бъде избирана от НС, но този начин, по който избира това НС, стъпква всякакви числи помисли, категоричен бе областният лидер.

И двамата народни представители подчертаха, че са солидарни с протестите на гражданите, но няма знак на равенство между нашата партия и организацията на протестите. Видя се по какъв груб начин някои от политическите сили дори плащат за политически провокации, имаше журналистическо разследване, което бе показано.

Само това, че сме народни представител с Корнелия ни възпира да сме на протестите, защото и ние, и цялото политическо ръководство заявихме, че по никакъв начин не искаме да яхваме протестите, подчерта категорично Нанков и допълни, че всяка вечер негови лични приятели – инженери, лекари, зъболекари, му се обаждат и му разказват за атмосферата по площадите.

Нанков и Маринова коментираха и някой конкретни постъпки и действия на управляващите от последните дни.

Депутат от БСП нарече протестиращите „интернет лумпени”, ако това не е гавра с обществото, с тези млади хора по площадите, не знам какво е .. Да, ние признавахме, че имаме кадрови грешки, ние сме млада партия, хората не ни простиха, но какво се случва сега… Отлетяха калинките, за да дойдат уродливите торни бръмбари… Вижте назначенията – Калин Тихолов, човекът, виновен за заменките и за презастрояването на нашето Черноморие, махнаха го, за да сложат дясната му ръка арх. Димов, зам.-министърката на образованието – Левски бил престъпник, нарушител на обществения ред, вчера разбираме, че са отпаднали 4 стихотворения на Ботев, „Тютюн”… как да го коментирам това… Същата тази Налбант преди време твърдеше, че Ботев насаждал етническа омраза…днес, съзнавайки, че няма да са дълго на власт, се опитват очевидно бързо да направят непоправими неща, които са меко казано скандални, възмути се още Николай Нанков и изброи още примери.

Иван Иванов – два часа зам.-министър. Цветлин Йовчев не знае за  това назначение, никой не го е питал. Местан обявява, че вече няма да се меси в кадруването, …ами той изкадрува вече цялото правитество, редица социалисти, които живеят с каузата на БСП, се чувстват морално изнасилени, самите те го признаха.

Горов се изказва за цената на тока. Тъй като се искало повишение на цената с 40 %, а пък те предлагали да падне с 5 %, та според нашия колега от БСП, те реално намалявали цената на електроенергията с 45 %. Сметка по социалистически, математическият гений Горов е пресметнал, че тока пада с 45 %. Орешарски трябва да го вземе за съветник – решават да намалят пенсиите с 50 %, променят решението си да ги намалят с 20 % и почват да обясняват на хората, че всъщност са ги увеличили с 30 %. Представяте ли си за каква наглост става дума…, попита риторично Николай Нанков.

Нанков изброи и други кадрови грешки на правителството, като даде пример с Драгомир Стойнев. Както обяснява колко големи престъпници били целият борд на Марица Изток, в същия ден ги прави единия изпълнителен директор, другия в ръководството на БЕХ, не скри възмущението си още областния координатор на ГЕРБ. Според него с всяка палеативна мярка БСП и ДПС потъпкват основни демократични ценности и правото на хората да мислят.

Две седмици ни обяснява Орешарски в колко тежко положение е държавата и в това време без актуализация на бюджета имаме пари за вдигане на майчинските, субсидия за първокласниците, имаме за минималната работна заплата и т. н. Ами тези 5 % за сваляне цената на тока знаете ли откъде идват – от спестените средства от непродадени въглеродни емисии. И там сме оставили буфер да дойдат след нас и да харчат ей така събраните пари, обясни Нанков.

В заключение той подчерта, че никъде няма дългосрочна стратегия за социално и икономическо развитие.

За мен е обидно, че ПГ на БСП и ДПС имат подобно унизително отношение към експертите, към специалистите във всички сектори, в това число и в образованието – кой чу учителите, родителите. Имам чувството, че играем на хазарт, не искам да участвам в подобна игра груба, в нарушение на правилата, в ущърб на обществения интерес, в ущърб на онова, на което всеки професионалист се е посветил – да работи за развитието на сектора, за създаването на стабилна държава и държавност, бе мнението и на Корнелия Маринова. Наумили са си нещо, не чуват гласа на опозицията, на експертите, със силови методи го налагат – това ако не е диктатура не знам какво е, възмущаваше се тя. Мен слабо ме интересува, че БСП се самоубивала, но обществото има нужда от силни партии, за да се обсъждат тези, да се дискутира, за да има алтернатива, да има борба и сблъсък на идеи, това е демократичното и ние от ГЕРБ сме готови на това, но от БСП мислят, че имаме още нужда от старата диктатура, оная от времето преди 1989 г., възмущаваше се още народният представител и общински ръководител в Ловеч.