Депонираните отпадъци през 2016 година са с 10 175 тона по-малко от тези за 2015 година. Това сочи справката за количествата постъпили и депонирани отпадъци в Регионалното депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин, цитирана от кмета Корнелия Маринова пред журналисти. Това е 63 процента по-малко спрямо 2015 година, като тенденцията отдавна бе оповестена от новото ръководство на Община Ловеч.

След като измина една година от влизането на новото ръководство в общината и съответно в депото, може да се говори точно с числа.

Справката за 2015 година сочи, че депонираните количества отпадъци са 27 536.52 тона. Обезпеченията са по 1.76 лв. на тона или 48464.28 лв. Отчисленията са по 28 лв./тон или 771 022.56 лева.

Цифрите за 2016 година показват, че депонираните количества отпадъци са 17 361.52 тона. Платените обезпечения за по 1.76 лв. на тона или 30 556.28 лв. Отчисленията вече са по 38 лв./тон или 625 014.72 лв. Така, въпреки реалното покачване на отчисленията, Община Ловеч е платила по-малко.

Ако бяхме депонирали старото количество отпадъци (от 2015), то трябваше да платим 1 240 014 лв. от отчисления и обезпечения по сметката на РИОСВ – Плевен. Сега е платено само 655 571 лв.

Този резултат е следствие на стриктния контрол по сметосъбиране и депонирането на отпадъците и това са реалните количества боклук. Затова сега е платено със 163 716 лева по-малко от миналата година.

Поясняваме, че отчисленията са въведени през 2011 г. Тяхното поетапно вдигане трябва да води до намаляване депонираният отпадък и съответно да расте рециклираният. Отчисленията за 2017 година ще бъдат вече по 47 лв./тон, но запазването на тенденцията ще позволи да не се покачва данък смет за гражданите.

„Освен това общината ще търси възможност да кандидатства с проект за сепарираща и компостираща инсталация, което ще намали депонирания отпадък, а оттам ще се намаляват средствата за отчисления и обезпечения. Това е перспективата в управлението на отпадъци“, заяви кметът Маринова.

9 коментара

    1. Ако някой наистина прави тази върховна изродщина ,да си изхвърля отпадъците или в качеството си на общински служител да изхвърля гнусните заразни и свръх-мръсни общински битови отпадъци в красивата наша ловешка природна околна среда ,дано ,дано Природата да го накаже него и цялата му рода с РАКОВО ЗЛОКАЧЕСТВЕНО ЗАБОЛЯВАНЕ …а тя ПРИРОДАТА най-добре си знае работата …много вече си го намериха от нейните справедливи възмездия…

  1. Добре де, на никой ли не му направи впечатление ПиАР ски големия процент гръмко обявен В този сайт? Копират се новини и се интерпретират както дойде. Поправете си статията,защото така се създава впечатление, че намалението е с 63%, но колкото и да ви се иска да е такъв висок процента, то той е само 37%. Вижте си пак първоизточника и пише ли там някъде за намаление с 63%? “63 процента от депонираните през 2015 година отпадъци” пише.. Така се създават новини- с високи проценти!

    1. Или създай нещо по-добро от “Ловеч днес ” или порицавай съзидателно ,предлагайки осъществими и осезаемо по-добри решения …или ако няма какво да предложиш по-добре чети и вади заключения мислено без да ни ги натрапваш тук.

    1. И да попитам, защо на някои статии не може да се пишат коментари директно в сайта?

  2. Когато се докладват стотистически данни,както в случая с намалялото депонирано количество отпадъци,винаги трябва да се дават и точните данни за други,неразривно свързани с това намаляване величини.
    Никъде в статията не е посочена взаимовръзката – количество депониран отпадък към брой на населението през 2016 г.Същият ли е останал броят на населението от 2015 г.,увеличил ли се е,или пък е намалял.Защото колкото са по-малко живеещите в общината,толкова по-малко ще са отделените количества отпадък.
    Елементарно,Уотсън!

  3. Хора не останаха и нормално намаляват и отпадъците!

    1. Още искам да се махнете ,пак сте много ,досадници ,тровите въздуха на Ловеч с вашите дървено-въглищни печки и дизелово-двигателни превозни средства !

Comments are closed.