Денят на храбростта – 6 май, Гергьовден, се чества като ден на Българската армия още с нейното създаване. На този ден Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – мъченик за християнската вяра загинал през 303 г.

Българската армия е създадена със заповед № 1 от 20 юли 1878 г. на руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков под наименованието Българската земска войска, като наследник на Българското опълчение.

На 6 май – Гергьовден, се отслужва панихида в гарнизоните, поднасят се поздравления и обяд за кавалерите на ордена „За храброст“, организират се военни паради.

Десетките победи по бойните полета, постигнати между 1885 и 1945 г., изравняват България с най-големите и могъщи военни световни сили!
Едва ли на света има друга, малка страна като България, която да може да се похвали с толкова много военна слава. В пет войни българската храброст, издръжливост и бойно майсторство впечатляват Европа и света.

През 1931 г. Денят на храбростта и победите – 6 май е обявен и за боен празник на войската. За първи път при честването на Гергьовския празник през 1937 г. тържеството започва със заря.
След 1946 г. традицията в честването на празника на Българската армия е прекъсната. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари 6 май отново заема полагащото му се място в празничния календар на армията като Ден на храбростта и празник на Българската армия.