pojarna1105111С провеждане на различни инициативи във всички общини на ловешка област ще бъде отбелязан 5 декември – Международния ден на доброволеца. Денят се отбелязва за първи път през 1985г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации във всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им.
В ОУ ПБЗН-Ловеч е създадена необходимата организация за провеждане на Ден на отворени врати във всички районни служби в областта, работни срещи по населени места относно ролята на доброволното движение и необходимостта от неговото развитие, открити уроци с деца от учебни и детски заведения,  провеждане на демонстрации с пожарна и спасителна техника.
Основната цел на работните срещи е запознаване на участниците с резултатите от проведеното обучение на доброволците, оборудване с индивидуална екипировка, участие в дейностите по ликвидиране на пожари, бедствия и други извънредни ситуации, както и обсъждане на идеята за създаване на Асоциация на доброволните формирования. Създаването на Асоциацията би осигурило нужното взаимодействие и комуникация между доброволните формирования и би спомогнало за интегриране усилията на държавните институции, местните власти и гражданското общество при дейностите, свързани със защита на населението.
Във всички 8 общини на област Ловеч са изградени доброволни формирования, които са вписани в националния регистър в края на 2012 г. Доброволните формирования (ДФ) са създадени на териториален принцип за изпълнение на самостоятелни действия или за подпомагане на основните съставни части на Единната спасителна система. Целта е да се намали уязвимостта на населението и да се осигури по-голяма защита при бедствия. Доброволните формирования са съставна част от Единната спасителна система.
Числения състав на създадените ДФ в област Ловеч е: община Ловеч – 30 доброволци, общини Троян и Тетевен – по 25 доброволци, община Луковит – 15 доброволци, общини Летница и Ябланица – по 10 доброволци, община Угърчин – 6 доброволци и община Априлци – 5 доброволци.
В края на м. ноември завърши обучението им  по І и ІІ модул, с тестови и практически изпит в общини Тетевен и Ябланица. До момента всички доброволци са обучени по двата модула, които целят придобиване на знания и умения за основните правила за гасене на пожари и  извършване на спасителни и възстановителни работи. Предстои обучението по ІІІ модул „Първа помощ” за общините Ловеч, Летница, Угърчин, Луковит, Тетевен и Ябланица. Доброволците от общини Троян и Априлци са обучени и по трите модула. Доброволците се обучават по учебна програма, утвърдена от Академията на МВР. През месец септември доброволците от Община Троян получиха карта на доброволеца и специална екипировка и след  като са преминали обучение, са готови за действие при възникване на бедствия и пожари. Екип от доброволното формирование взе участие в проведеното през м. ноември учение за усвояване на общинския план за защита при бедствия, ловешките доброволци получиха зимна екипировка – за гасене на пожари и за работа във вода, както и лек автомобил, дарение от Германия, а с  топлозащитно облекло, обувки с метална вложка, ръкавици, каски и очила са оборудвани и доброволците от Ябланица, Априлци, Угърчин и Летница.