izborieg2212141Иво Райнов

Игри? Грешка! Всичко беше повече от истинско. От плакатите на кандидатите, през предизборните дебати до изборната процедура. Първите общи, свободни и тайни избори за председател на ученическия парламент в Езиковата.
Предистория

Ученическият  парламент има повече от десет годишна традиция. Парламентът така и не съумя  да достигне широка представителност, а повечето класове упорито обръщаха гръб на неговата дейност и инициативи. Изборът на председател бе по-скоро служебен и съвсем естествено не черпеше легитимност от ученическата общност.

А  както се знае, когато една група не намира сили да се реформира отвътре, промяната идва след външна провокация. Бавно ферментираща в идеята на група учители за по-широк и представителен избор. Ръководството подкрепи идеята и даде „карт бланш“ на процедурата за избор на председател с прякото участие на всички ученици.
Организация.

izborieg2212142Настоящият ученически парламент прие с  готовност  предложението и направи всичко необходимо за да отстрани пречките пред прекия избор. Обяви, че прекратява мандата си в края на годината, проведе класови избори за представители в парламента, промени устава, като записа текстове за пряк избор на председател и заместник. Състави процедура, в която включи  ясни правила на избора,  изискващи минимално участие от 50% от  ученическия състав и балотаж в случай, че никой не е спечелил поне половината  от подадените гласове.

Кампания

Кандидатите получиха две седмици, в които да развият своите „платформи“ и да привлекат симпатизанти. Правилата допускаха либерално състезание, в което всеки прийом бе приемлив стига да не накърнява достойнство на противника. Повечето кандидати  се промотираха с интересни плакати и забавна агитация пред различните класове. Съвсем като на истинските избори имаше всичко – сериозни идеи и популизъм, нежно очарование и мъжкарска харизма.

Дебати

izborieg2212144Няколко дни преди избори се проведоха общи дебати в голямата зала „Америка за България“.Интересът не бе „задушаващ“, но дискусията бе повече от интригуваща. Всеки кандидат имаше минутки за представи намеренията си и трябваше да отговаря на  предварително подготвени теми и на въпроси от публиката. Въпреки различията четиримата кандидати се обединиха около каузата да защитават ученическите права, да работят за интересни занимания в извънучилищно време, да настояват за подобряване на спортната база и да възвърнат някой позабравени традиции на общността (Бягството, възстановяване на ЕГ прес). Не отклониха трудните въпроси и заявиха, че винаги ще бранят своята общност, дори в конфликт с правилата и учителите.

Избори

izborieg2212146_resizeЗа изборен ден бе обявен 19-ти декември. Още от 7.30 специално съставена избирателна комисия и посочени от кандидатите застъпници седнаха  около урната във физкултурния салон. За да изглежда всичко съвсем истинско директорът осигури прозрачна урна, която бе запечатана с лента и печат на ученическия парламент. Комисията бе строга и изискваше представяне на документ за легитимация (ученическа карта, лична карта, бележник) преди гласуването и собственоръчно поставяне на подпис срещу името в избирателния списък.

Изборът се проведе с инегрална бюлетина, на която всеки избирател поставяше хиксче или тикче срещу името на своя кандидат. За да се запази тайната на вота зачертаването и сгъването на бюлетините се осъществяваше в специално подготвена тъмна стаичка, същата като на гражданските избори.

izborieg2212143Активност

За моя изненада активността чувствително надвиши нужния за легитимност  брои. В изборите участваха  512 ученици (от 908), което представлява  56,4%.

Резултати

След края на изборния ден комисията в присъствието на застъпниците разлепи и отвори урната. Бюлетините бяха внимателно изброени, а техният брой засечен с подписите в списъка. Пристъпи се към отделяне на недействителни бюлетини. С тях духовити избиратели бяха дали вота си за Барак Обама, Моци, Бай Гошо, Цецо Шейха.

Действителните бюлетини бяха разделени на купчинки за всеки от кандидатите. След преброяването стана ясно, че изборът е валиден, а новият председател Любомир Спасов е получил 281 гласа или 54.8%. Негова подгласничка и заместник в парламента ще бъде Йоана Каломенска, спечелила 110 гласа или 21,4%. Третата позиция остана за Преслав Вучев със 79 гласа или  15,4%, а за най-малката, Ивана, бяха подадени 34 бюлетини, съставляващи 6,6%.

Изводи

Тези съвсем истински избори възпроизведоха izborieg2212148националната психология. Победи харизмата, народняшкия изказ, щедрото предизборно обещание. Масата гласове дойде от по-незрелите и доверчиви слоеве (малките ученици) Общността праводе своя първи общ избор и за пръв път избра за председател очевиден неформален лидер. Великолепна предпоставка парламентът да заработи в полза и с мащабна подкрепа на учениците.

Разбира се не бива да се забравя, че победителят е спечелил подкрепата на едва 31% от целия брой на учениците и очевидно  тепърва ще трябва да доказва лидерски качества и умения да стои зад обещаното.

Както и да погледнем събитието, обаче, то е огромна крачка напред в осмисляне дейността на парламента и възпитаването на граждански качества. Езиковата се упражни в демокрация и направи своя избор.

Честито на Любо! Аплодисменти за Йоана, Преслав и Ивана! Голямо браво за цялата общност!