Иво Райнов

От много години пиша за острата демографска криза в Ловеч. Стремя се да посочвам факти с неоправданото очакване, че ще започне осъзнаване и търсене на решения дълго подценявания процес. Първите ми статии са от 2011-та година, сега преполовява 2017-та. Шест години управленско безразличие.

Наскоро бившия кмет ми обясняваше, че проблемът ще намери решение, когато бъде изработена национална демографска политика. Значи да чакаме Валери Симеонов да приключи рейдовете по курортите по морето, та белким се сети, че е ресорно отговорен за демографското възраждане на страната.

И докато се оправдаваме общината затъва все повече и повече в трудно поправими демографски промени.

Дали на тези, които се оправдават, че навсякъде е така и че трябва да изчакаме национално благоволение е ясно, че фактите са много по-различни. Защото докато съзерцаваме безучастно статистиката се задълбочават зловещи процеси, които ще бележат съдбата на общината и града за десетилетия. Настоящите демографски процеси водят до намаляване на броя на населението, изчезването на младия контингент, бързото застаряване.

Процеси, които разрушително заплашват образователната система, здравеопазването и икономическите перспективи. Естествено следствие е стопяването на работната ръка, особено квалифицираната и отблъскването дори на средни инвестиции. Защото инвеститорите се нуждаят от работна ръка и потребление, които не могат да бъдат осигурени от намаляващо и застаряващо население.

След като неколкократно настоявах, настоящото ръководство на общината реши да започне да изготвя демографска програма. И докато чакам проекто-документа ще им предложа поредната порция силно обезпокояваща статистика, на която несъмнено ще трябва да обърнат внимание. Естествено ще предложа и мерки, с които да се започне истинска политика за демографско стабилизиране, защото с няколко стотин лева за новородени не се постига смислено решение на проблема. Но всичко по реда си. В тази статия фактите, в следващи предложенията.

Всички данни, които използвам в предлаганите диаграми и таблици са извлечени от базите данни на НСИ. Тази информация е публична и достъпна за всеки, който проявява интерес. Достатъчно е да посети сайта на института и да се поразрови в рубриката „Население“. Предварително подчертавам, че данните са официални и независимо, че мнозина ще пожелаят да ги оспорят, са единствените, които могат да бъдат намерени и коментирани. И така в края на 2016-та година населението на Ловешка община е 44 904 души, от които 33 426 живеят в областния град. Година по-рано броят е бил 45 901, за Ловеч 34 002. Последната статия, която предложих бе с демографска статистика от 2014 година. Затова като начало ще представя данни как се е променял броят на населението за последните две години – 2015, 2016.

Промени в броя на населението за общините на областните градове в България

New Image-1Първият факт, който е виден от таблицата е, че за последните две години населението на Ловешка община е намаляло с 3,9%. Подобно тревожно високо намаление има само в още четири общини. Три от тях са с по-лош показател от нашия – Видинска с 5,6%, Врачанска с 4,6% и Кюстендилска с 4%. Както и да го гледаме нашата община продължава да бъде сред петте общини, които са центрове на области с най-неблагоприятни демографски процеси. Още по-неприятен изглежда фактът, че Ловешка община е сред най-бързо губещите население дори в Ловешка област.

Видно от диаграмата само Община Априлци бележи по-голямо процентно намаление през последните две години. Факт, който трябва да приемем за нелогичен. По принцип населението мигрира от малките към по-големите градове, но фактът, че Ловеч губи по-бързо население от останалите градски селища в областта означава, че областният център не се възприема като притегателен или перспективен. Високият процент на загуба на население през последните две години би трябвало силно да притеснява. Това усещане ще се затвърди и ако направим съпоставка на средногодишното намаление на населението през различни периоди. Тук използвам максималната дължина на статистическата редица, предоставена ми от НСИ – от 2004-га година до 2016-та. В долната таблица е показана загубата на население в няколко периода и средния процент на намаление за година.

Темп на намаляване на населението в Община Ловеч по периоди

New Image 13Населението на общината намалява най-силно между 2007-ма и 2011-та година с близо 2,95% всяка година. По-късно привидно се успокоява, но темпът категорично нараства през последните две години, като приближава 2% ежегодно. Ако този темп се запази само до 2020 година населението на общината ще намалее с още близо 10 %.

Горната таблица показва, че за целия период от 2004 до 2016 година Ловешка община е загубила 13 221 души (58 125 през 2004 до 44 904), което се равнява на повече от 1000 души за всяка от 12-те отчетени години. Намалението е протичало с различна интензивност, но дори през последните две години намалението се измерва с по около 900 души годишно. Логично нашата община е сред рекордьорите по загуба на население за целия отчитан от статистиката период.

Намалението на населението в % за периода 2004-2016 и по общини

New Image 14В печално съперничество само две общини, Видин и Ловеч, са загубили повече от 20% от населението си. На практика са намалили почти с четвърт броя на обитателите за едва 12 години. Ежегодната загуба на около 2% от населението на нашата община вещае подобно намаление за следващите дванадесет години. А ако това се допусне би било истинско престъпление, защото община заплашена да изгуби половината от населението за четвърт век е обречена да изчезне. Много ми се иска онези, които твърдят, че навсякъде в България има тежка демографска криза да огледат добре статистиката. Дали се вижда, че в 9 общини намалението е два пъти по-малко, в четири до пет пъти по-малко, в седем с 1/3 по-малко. В четири има прираст. Толкова тежка загуба на население има само и единствено в Ловешка и Видинска общини.
В следващ материал ще анализирам какво е съотношението между естествения и механичния фактор за намалението на населението. Сега искам да покажа какъв е делът на селата и града в загубата на население.

От данните се вижда, че всяка година населението на град Ловеч се топи с около 600 души, за определени периоди и значително повече. В селата загубата на население е най-често е около 300 души на година. Лесно може да се пресметне, че при настоящия темп на намаление още през 2020 година градът ще наброява под 30 000 души, селското население ще спадне под 10 000.
Статистическите данни недвусмислено навеждат на няколко категорични извода.
Община Ловеч, респективно град Ловеч е сред най-силно притиснатите областни центрове от демографската криза.
Община Ловеч е сред първите пет общини с областни центрове с най-лоши демографски показатели.
За периода 2004-2016 Ловеч и Видин са загубили почти четвърт от населението си, което е около два пъти повече от почти всички останали областни центрове.
През последните години се наблюдава повишение на темпа на намаление на населението.
Ако не бъдат разработени и приложени адекватни икономически, социални и административни мерки в следващите 10 години Ловешка община ще загуби още четвърт от населението си, а някои от селата ще бъдат напълно обезлюдени.
В следващия аналаз ще представя относителната тежест на естественото и механичното движение за намалението на населението.

5 коментара

  1. Късно е вече за съжаление. Процеса е необратим, но все пак надеждата умира последна. Трябват сериозни хора на Ловеч, сърцати и с любов за града и хората. Ловеч е прекрасен град и с огромен потенциал, но трябва управление.

  2. Кметицата вместо да показва мускули и да казва кой бил виновен и кой не, да вземе да погледне какви заводи има в Троян и в Севлиево и какви има в Ловеч. Мандата си върви, а аз промени по града май не виждам и хората нямат работа и най лошото няма къде да работят. Младите като завършат напускат града къде да учи и работи, къде само да работи и после искаме град Ловеч да върви добре, е как? Става си пенсионерски град и все по малко млади хора остават и евала на тези, които го правят, че и семейства се опитват да създават. Вместо да се строят паркове, градинки и да се оправя центъра да вземат да дръпнат някоя фирма и да построи завод, а градинките и центъра е най лесно и не е важен. За какво са паркове и ремонти на центъра след като няма кой да се разхожда по тях?

  3. Всички трябва да сме щастливи и доволни. Все пак това е идеята на османския съюз на евроПейските комуНистически републики който ни анексира. Първо тука трябва да е разграден двор и второ населението да се подмени.

  4. Нали политиката на кмета е туристически град.Ще печелят от туризъм като Търново, но не отчитат факта ,че там живеят 5000 студенти и ученици които имат ежедневни нужди от храна транпорт квартира.Това са всекидневни средсва които се въртят.

Comments are closed.