lovechoblast906151Иво Райнов

Тъжно е да откриеш, че в твоята община бягат повече хора, отколкото умират. Като от бедствие. От години се ровя в статистическите данни за Ловешка община и всеки следващ анализ се ужасявам все повече и повече. Публикувам тези данни не за да плаша, а за да поискам виновните да се засрамят в претенциите си. Ловешка община никога не е била подлагана на по-голямо демографско унищожение, отколкото през последните 12-15 години. Не вменявам вина, тя е въпрос на лична чувствителност. Когато някой чувства поне частица съжаление за грешките си,  прави крачка назад. Ако дебелоочието му пречи да вижда вредата от разрушителното си присъствие, се налага да чуе присъдата на гражданите.

И така, в предната статия анализирах намаляването на броя на населението в Ловеч през последните дванадесет години. Аргументирах тезата, че нашият град е най-зловещо топящия се областен център.

Днес ще хвърля поглед върху фактите, сочещи емиграцията като много силният агент за намаляване на населението. Отново ползвам публичните данни от официалния сайт на Националния статистически институт. Всеки, който изпитва съмнение към моя анализ е свободен да свали информацията и да заложи необходимите формули.

В предната статия предоставих данни само за град Ловеч. Днешният текст съдържа статистика  за Ловешка община. Всички сравнения са с данни за общините на съответните областни центрове и градове. Отново ще се фокусирам върху сравнението с областни центрове, които са съпостави по мащаб и демографски процеси с нашата община. Не включвам в изследването най-големите областни центрове, защото техните демографски данни са несравнимо по-добри.

За периода на последните три управленски мандата (2002 – 2014 година) населението на община Ловеч е намаляло с 13 487 души, което представлява 22.4%. Само една община на областен център има по-голямо намаление за този период – Видин с 29.8%. За всички останали общини, включени в анализа намалението е между 3 и 15%

Намаление на населението за избрани общини през периода 2002-2014 година

Untitled-1

Статистиката е повече от лоша, а аргументът,  че навсякъде текат подобни процеси е неуместен,  най-малкото заради голямата разлика в процентното намаление на населението. На всеки, който е слушал поне малко в часовете по география е ясно, че намалението се дължи на две компоненти – естествен и механичен прираст.

На раждаемостта и смъртността ще посветя отделна статия. В тази искам да хвърля повече светлина върху съотношението между изселените и заселените в рамките на общините. Добре известно е, че съотношението между тях формира механичния прираст на населението. Логично механичният прираст е с отрицателен знак в почти всички анализирани общини. В следващата таблица предоставям данни за общия механичен прираст за периода 2002-2014 година

wpid-untitled1.jpgБез да подценявам интелигентността на читателя, искам да уточня, че горните числа показват с колко души е намаляло населението на съответната община само поради по-големия брой изселени в сравнение със заселените.

Вижда се, че само две общини – Видин и Враца имат по-голям брой намаление на жители от механичен прираст. Нека припомня, обаче, че двете общини са доста по-големи като численост в сравнение с нашата (62265 през 2002 и 46761 през 2014) – Видин (80701 и 53309) и Враца (89620 и 69100).

Очевидно е, че Ловешка община е една от най-интензивно напусканите от големите областни единици. Ясно е, че това се отразява пагубно на общия брой на населението. Разбира се механичният прираст е съотношение между заселени и изселени, но компонентата на напусналите е много по-показателна, защото това са хора очевидно неудовлетворени от равнището на живот и перспективите в дадената община.

Естествено не пропускам факта, че хората сключват брак и се налага да последват половинките си на друго място, но не мисля, че те доминират в общия брой на изселниците. Реших да направя статистическо сравнение за Ловешка община между броя на починалите и броя на изселените през периода 2002-2014 година. Данните са шокиращи!

wpid-untitled-2.jpg.jpeg

От диаграмата е видно, че с изключение на две години, през целия период броят на изселените превишава чувствително този на починалите. За целия период починалите са 11 970, а изселените от общината 15 096. Числото на напусналите се равнява на ¼ от броя на населението в началото на периода!

Нямаме достатъчно детайлна информация за да видим статистиката в дълбочина, но е ясно, че това масово изселване  има силни вторични ефекти – драстично намаляване на раждаемостта, застаряване на населението и натоварване на социалните ангажименти на общината към тези възрастни хора.

Фактите са плашещи и всеки здравомислещ човек трябва да си дава сметка за следните изводи:

Причините за намаляването на населението са изключително от икономически и социален характер. Средно по хиляда души напускат общината всяка година. Очевидно в търсене на по-добър стандарт и социална реализация.

Ловешка община е сред трите областни центъра с най-тежки данни  от механичното намаление на населението.

Хората, които се заселват в Ловешка община са два пъти по-малко от тези, които я напускат.

Големият брой на изселници влошава възрастовия състав и ще има непоправими последствия върху раждаемостта и естествения прираст през следващите години

В началото написах, че фактите не се нуждаят от специален коментар. Нужно е да бъдат осмислени от всички нас, които определяме посоката на развитие на града и общината и делегираме правото да управляват от наше име.

Надявам се виновните за демографската трагедия през последните дванадесет години, също да прочетат материала и поне да се засрамят. А ако случайно се почустват виновни нека имат доблестта да си отидат сами, преди да сме ги изгонили.

12 коментара

  1. по неофициални данни в Ловеч са останали, 12-1500 човека, отдавна е обявен за мъртъв град, няма работа-поминък, а е прекрасен град с река и красива природа. Оставка на всички Лловешки управници, бивши, настоящи и бъдещи крадци

  2. Въпрос: моето четиричленно семейство е с регистрация по постоянен адрес в град Ловеч. На практика вече втора година не живеем в града. В статистиката къде се броим, към напусналите или към останалите?

    “Надявам се виновните за демографската трагедия през последните дванадесет години, също да прочетат материала и поне да се засрамят. А ако случайно се почустват виновни нека имат доблестта да си отидат сами, преди да сме ги изгонили.”

    Аз пък не се надявам. За да посещава детето ни свястно училище, се принудихме да напуснем града. Кой е виновен, че не остана такова в Ловеч? Кмет, че гледа да угоди на всички директори на училища? Директор и ръководство на “елитна” гимназия, затова, че държи 7 паралелки, когато отдавна трябваше да са максимум 4, за да се запази ниво и останат деца и за другите средни училища? Или че клякат на бащи, майки, баби на млади и перспективни наркодилърчета и хулигани, като ги търпят в училището си? Синдикати, включително “Подкрепа”, които считат, че училището е социална, а не образователна институция? Всички са света вода ненапита, добре, че има Минчо, за да има кого да набедят за своите грехове.

  3. Не може да има други тенденции, при условие, че управниците работят СРЕЩУ младите хора! Едва ли има друга община в света, толкова силно мразеща собственото си население!

  4. Когато има повече работни места и то добре платени може да кажат че са се замислили управляващите за града или за това да се завърнат хората

Comments are closed.