Petya412131Декември в Ловеч ще протече под знака на Коледно-Новогодишните тържества. Културният афиш на общината за месеца включва редица концерти. Започва се с изявата на естрадната прима Петя Буюклиева на 5 декември, на 16-и за ловчалии ще пее Веселин Маринов.

Наученото ще покажат пред публика възпитаниците на класа по народно пеене на Пенка Славева (7 декември), на Музикалната школа към Ловчанското читалище по случай 60-годишнината й (10 декември) – с участието на бивши и настоящи ученици от школата на Хайгашод Агасян, смесеният хор „Панайот Пипков“ с гости от Орешак и Плевен (11 декември), възпитаниците на класовете по пиано на Теодора Николова (12 декември), на Даниела Павлова (13 декември), на Ангелина Младенова (16 декември) и на М. Георгиева (18 декември),  на класа по флейта на Веселина Георгиева (12 декември). Концертите са на сцената на Ловчанското читалище и са с начален час 18 ч.

Ще видим още концерт на детската вокална група „Пееща дъга“ – на 14 декември от 17 ч. в кафе-панорама „Сити Център“, на Иван Калов и Валерий Хомяков – на 16 декември от 18 ч. в камерната зала на Ловчанското читалище, на Общинския духов оркестър „Ловеч“ – на 17 декември в Ловчанското читалище от 18 ч., на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав – на сцената на Драматичния театър на 18 декември.

Три дни ще се провежда детското шоу „Коледна въртележка“ за ученици от ловешките училища – на 10, 11 и 12 декември от 14 до 16 ч. в ресторант „Ловеч“.

На сцената на Драматичния театър гостува Музикално-драматичният театър „Константин Кисимов“ от Велико Търново с оперетата „Графиня Марица“ (5 декември, 18 ч.) и в читалището – Плевенската филхармония с концерта „Цигулката в киното“ (19 декември, 18 ч.). Драматичният театър ще ни предложи още три театрални постановки – „Червената шапчица“ (7 декември, 11 ч.), „Завръщане“ (10 декември, 18 ч.) и „Халифът щърк“ (14 декември, 11 ч.).

На 18 декември в читалището от 18 ч. ще се проведе „Музикален календар 2014“ с участието на Теодора Николова и Юлиана Близнакова. На 19 декември в изложбена зала „Вароша“ от 16 ч. ще бъде открита изложбата-конкурс за коледна картичка и ще бъдат наградени победителите.

Празничните прояви за Коледа завършват на 20 декември с детски коледен концерт на сцената на Ловчанското читалище от 18 ч.

До края на годината всеки може да види в изложбената зала „Вароша“ на Художествена галерия – Ловеч, експонираните в Есенния салон на изкуствата 147 творби на 59 живописци, скулптори, графици и приложници.

1 коментар

  1. “”Ранобудните студенти”: Готови ли сте да действаме заедно?

    “Готови ли сте да жертвате себе си, вместо да наблюдавате отстрани и да коментирате? Готови ли сте да бъдете като студентите?”. Такива риторични въпроси отправя Ивайло Динев от “Фейсбук” страницата на “Ранобудните студенти”, който е сред организаторите на насрочения за четвъртък сутринта протест пред Народното събрание. Той се провежда заради готвените поправки в Закона за МВР, които според студентите ще върнат страната в недемократични времена.

    Ето и пълният текст на призива:

    Готови ли сте да жертвате себе си, вместо да наблюдавате отстрани и да коментирате? Готови ли сте да бъдете като студентите? Готови ли сте и вие да търпите ударите на силите на реда? Готови ли сте да продължите след това? Готови ли сте да спите в ареста и на следващия ден да протестирате отново? Готови ли сте да действаме заедно? Готови ли сте повече от 40 дни да мръзнете в университета, да треперите сутрин, да се храните нездравословно и да сте под натиска на конспиратори, партии и мишки. Готови ли сте да отстоявате на ударите, виковете, смеха? Готови ли сте да не обръщате внимание на лъжите, които говорят за вас не в махалата, а пред цялата нация?

    На 27 октомври студентите бяха нападните от хулигани. Студентите не се изплашиха, а продължиха. На 12 ноември студентите бяха изблъскани и бити от над 9000 полицаи. На другия ден студентите отново протестираха. Жандармерия влизаше в двора на Университета. Студентите не избягаха.
    Ние заяваваме ясно, че не се страхуваме и сме готови на всичко. Питате ни защо правихме пърформанси. Отговаряме Ви с въпрос: къде бяхте на 12 ноември, че да настоявате за отговор?

    Питате ни защо снимаме пияните преподаватели. Отговаряме Ви с въпрос: А вие ще търпите ли някой, който ви нарича “глупак”, само защото носи “титла”? Казвате ни, че не знаем какво искаме? Отговаряме Ви с въпрос: А вие четохте ли исканията ни за образованието? Казвате ни, че някой ни плаща, че сме превърнали Ректората в оргия.

    Отговаряме Ви с въпрос: Дойдохте ли поне веднъж да поговорите с нас, така както направиха редица международни медии и чужди преподаватели?

    Обръщам се към вас: към обикновенните хора, към онези, които страдаха през всичките години на прехода. Обръщам се към нашите преподаватели. Бъдете с нас. Защото не е толкова важно дали в университета ще се пие или не. Важно е в каква държава искаме да живеем. С какви хора и каква култура ще имаме. Важно е дали ще се обединяваме около общия враг – нелигитимната власт и задкулисието, или ще страдаме поотделно, издъхвайки в ненужни битки помежду си. Страдаме от лъжи, умираме самотно. Ние, студентите, които окупираха настоящето, за да имат бъдеще, не желаем да живеем по този начин.

    Днес за пореден път студенти бяха арестувани, защото са достатъчно смели и стоят зад думите си.
    Утре излизаме на протест, без страх и притеснение.
    10.00 пред Парламента.”

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/12/04/2196480_ranobudnite_studenti_gotovi_li_ste_da_deistvame_zaedno/

Comments are closed.