kalinajordanova406151Д-р Калина Йорданова

Част 3

Защо някои деца са особено агресивни? Какво да правим, когато детето чупи, крещи, хапе и щипе всеки, който се опита да го приближи?

Прекомерната агресия у децата винаги е сигнал за нещо друго. Бисер Спиров от Фондация Лумос смята, че крещенето, самонараняването и разрушителното поведение са израз на потребността на детето от внимание. „Аз се нуждая от теб!“, заявява агресивното дете, често пъти без да го съзнава. Това е желанието на това дете да му бъде признато, че съществува. Това желание е особено силно в анонимната институционалната среда, където индивидуалното внимание е трудно да бъде привлечено. Дете, живяло години наред в дом за деца, лишени от родителска грижа и свикнало да привлича вниманието на възрастните само с неподчинение, ще продължи да го прави и в центровете за настаняване от семеен тип. Това е особено валидно в случаите, когато детето вече се превръща в юноша или девойка и предизвикателното поведение бива подсилено от юношеската криза. И така, какво да правим с дете, за което максимата „По-добре негативно внимание, отколкото никакво“ е станала правило?

Обикновено такива деца имат кризисен режим на функциониране, т.е. налага се първо да бъдат овладени. Това овладяване се нарича кризисна интервенция и цели възстановяването на нормалното им функциониране. За да стане това, основно правило е детето да не бъде конфронтирано, а подкрепено с реплики като „Виждам, че си много разстроен. Вероятно за това има причина“. Това е добре да стане веднага, щом агресивното поведение започне, за да не му позволим да ескалира. Важно е другите деца да бъдат изведени от помещението, за да не бъдат наранени и да не се превръщат в подкрепяща публика. Всеки човек има лично пространство на около ръка разстояние и то също трябва да бъде зачетено. Яснотата на правилата и увереността на възрастния в този момент е от критично значение. Тонът на гласа трябва да остане спокоен и нисък. Дайте възможност за избор: „Имаш възможност да се успокоиш и да поговорим или да извикаме някого, ако ти е трудно да се успокоиш сам.“ Възрастният трябва да знае предварително много добре какво е по силите и в правата му да направи и към кого да се обърне, ако детето остане агресивно. Това е от изключително значение, за да изглежда сигурен и убедителен. Накрая, ситуацията не бива да остане подмината в следващите дни. Агресивното дете трябва да бъде поканено като част от правилника на среща с психолог или социален работник, който да обсъди с него станалото.

Един алтернативен начин за подкрепа на специалистите, работещи с деца, е интернет страницата Портал за закрила на детето: www.childhub.org. Предвиден да обслужи социални работници, психолози педагози и юристи от Югоизточна Европа, сайтът предлага безплатна виртуална библиотека, видео, онлайн семинари и други средства за учене от опита на другите. Инициативата е подкрепена от Нов Български Университет.

 

 Визитка:

Калина Йорданова е доктор по психоанализа и антропология от Юнивърсити Колидж Лондон, Великобритания. В момента работи като психотерапевт в Център за подпомагане на жертви на изтезание АСЕТ и Ноу-Хау Център НБУ. Отговаря за българската версия на сайта www.childhub.org.

4 коментара

  1. Зная, че Кирил за пари е готов да приказва всякакви глупости подобно на Сидеров, от когото се е учил.
    Не зная и защо един железобетонен мост, построен през седемдесетте години на двадесети век, се смята за символ на България, и защо “специалист” по приватизационни сделки, партийно номадство и безплатни мобифони трябва да дава мнение от последна инстанция по въпроса. Само усещам, че някой лъже съзнателно и търси балами.

  2. Г-жо Анева, хайде първо да проверим достоверността на информацията и тогава да действаме. Хвърлени твърдения от някой си от вида “една жена ми каза на пазара”, непроверени, са меко казано притеснителни по отношение на “играта с публиката”. В понеделник ще имаме достоверна информация за моста. Ако реално някой идиот е решил да прави моста бетонен и бял, ще бъде спрян! Уверявам ви!

  3. Kiril Gumnerov .Уважаеми приятели,
    общинските ни управници отново се изгавриха с хората от Ловеч. Позорният план за подмяната на сегашния вид на Покрития мост с едно бяло бетонно недоразумение отново е в ход.
    Преди час ми дадоха информация, че от министерството на културата били одобрили възторжено събарянето на сегашния Покрит мост / прикрито от общинарите под благовидния предлог за санирането му/ и замяната му с белия мост – този, срещу който скочиха почти всички ловчалии. Така Ловеч ще се лиши от един от своите основни символи, за да задоволи кефа на шепа политичета…
    А уж по тези проекти трябвало да се вземе предвид мнението на хората…Или просто за управляващите Ловеч, ние не сме хора, а роби и рая…
    Аз питам – защо кмета и общинските му придворни изпращат за одобрение проекта за унищожаването на Покрития мост в този му вид в Министерството на културата след като:
    1. Покрития мост не е паметник на културата. Той има статут на обикновена улица – невероятно, но факт! Тоест, мнението на министерството няма никаква, ама никаква сила!
    2. Покрития мост не е държавна собственост, а е наша собственост – на всички ловчалии. Тоест – не някакви чиновничета имат правото да се разпореждат със съдбата му, а ние – хората на Ловеч. И защо кмета и компанията му ги е страх да ни попитат? Нали уж ни представляват???
    Аз мога да ви кажа защо все пак ловешките общински чиновничета изпратиха проекта за едно абсолютно ненужно и безсмислено одобрение в София, а се уплашиха да питат нас – собствениците на моста.? Защото не могат да убедят местните хора в идиотската си идея, че е необходимо да се унищожи един от основните градски символи, който с годините се е превърнал в бранд на Ловеч.
    А чиновничетата в София могат да убедят лесно… Как ли? Аз не знам, но не е трудно да се досетим…Може би трябва да питаме финикийците?
    Така че, приятели гответе се! Ще съборят моста на Колю Фичето, за да остане този на кмета….
    Добре дошли в Ловеч на БСП и компания! петиция ПЕТИЦИЯ, за запазване ПОКРИТ МОСТ национален символ на България! Емблемата на Ловеч построен от Уста Кольо Фичето.Срещу брутално посегателството на кмета Казанджиев/3 мандат, бсп/ и обръчите от фирми и архитекти, с цел усвояване на пари от общината, заедно с държавната мафия. Моля подпишете, разпространете, само от харесване полза няма, благодаря! http://www.peticiq.com/stats.php?id=115082 ……ФБ група https://www.facebook.com/groups/1446696885635818/?pnref=story

Comments are closed.