Посетителите на Деветашката пещера, намираща се на 15 км от Ловеч, вече могат да ползват сравнително добре оформен паркинг с твърдо покритие. Пространството позволява да спират и по-големи пътнически автобуси, така че екскурзиантите да могат спокойно да паркират близо до пещерата.

Планирано е поставяне на система за таксуване и регулиране на достъпа на посетители.  Достъпът на посетителите ще бъде регулиран от масивен турникет за монтаж на открито с еднопосочно управление във входяща посока. Посетителите ще могат да преминават през турникета само ако имат предварително закупени валидни билети с баркод. До турникета ще има монтирана двупосочна, управлявана врата за преминаване на инвалиди и майки с детски колички.

Община Ловеч предвижда постоянни  подобрения и грижи за инфраструктурата на обекта.

Деветашката пещера е интересен природен феномен и се радва на постоянен интерес от страна на туристите. Нейната обща дължина е 2442 м, площта – 20 400 м², а височината – 60 м. На около 40 м навътре от входа има просторна зала с площ 2400 м². Вътре в пещерата има два клона, през единия от които протича рекичка, а другият е сух и топъл. Има красиви сталактити и сталагмити. Сводовете на входа са внушителни.

При разкопки от Регионалния исторически музей в Ловеч са открити интересни археологическите находки. Пещерата е известна и с многообразието от обитатели, тук живее голяма колония от прилепи.

1 коментар

Comments are closed.