Две тигърчета, мъжко и женско, са най-новите обитатели на ловешкия зоопарк. Те пристигнаха на 28 декември, като бяха докарани със специализирано превозно средство на Община Ловеч, без да се използва упойка. Следват няколко дни на адаптация, каза д-р Ивайло Станков, директор на зоопарка в Ловеч.

Тигърчета са брат и сестра, на възраст 4 месеца. Родителите са майката Найша от зоопарка в Пазарджик, тя е бивша циркова звезда. Бащата е тигърът Саша.

Женското тигърче се казва Рая, а за мъжкото се търси име. Предложенията могат да се дават на д-р Станков.

В Ловеч няма тигри от 2008 г, когато наличните два екземпляра са починали от старост.

Сега зоопаркът се обогатява с нов вид животно и то доста атрактивно.

Грижите в момента са следните – тигърчетата са настанени в заграждението до лъвовете, с перспектива през пролетта да бъдат изместени в по-голямо заграждение с езеро. То ще отговаря напълно на изисквания на начина им на живот.

Ядат вече само месо от еднокопитни животни, по 3-4 кг на ден. Общината е подсигурила достатъчно храна, не само за тях, а за всички животни.

Понеже са сибирски тигри, не се нуждаят от някакви положителни температури, но имат климатик за големи студове.

Видът е доста интересен – това е сибирски, усорийски вид тигър, един изчезващ вид. Той е най-голямото животно от типа котки. Живеят до 15 години, а в зоопаркови условия – стигат и до 24 години. Около 500 бройки са останали на свобода, а останалите, които са повече, са в зоопарковете. Известни са с хубавата кожа и със зъбите си, заради които са били преследвани в миналото. Мъжките екземпляри стигат до 300 и повече кг живо тегло. Обитават Русия и източната част на Китай.

След Нова година при подходящо време новите обитатели ще бъдат показани на открито и посетителите ще могат да ги видят и съответно да ги снимат.

От Зоопарка в Ловеч изказват специални благодарности на Община Пазарджик и на управата на Зоопарк „Островът“.

6 коментара

  1. На сибирското момче ще му пасва името Владимир!

  2. Предлагам име за новодошлото тигърче Райко. Така се нарича Слънцето в българската митология. Тигърчетата дойдоха с Новата слънчева година:) Рая и Райко – хубаво звучи:)

    1. Ей Сюлейманоглу,в Турция ли се научи на кирилицата?Лошо си се учил.Пише се “ВзЕми гО В/а не У/ къщатА си /може и без “ма”/ овцА такаВа!”

Comments are closed.