krushuna208133В тях ще бъдат настанени 35 души

Нов социален център ще бъде открит в началото на месец септември в село Крушуна. Това решение беше взето на 02 август по време на срещата между кметът на Община Летница Красимир Джонев, областният управител на Ловеч Милко Недялков, г-жа Янита Манолова – зам.-директор на Агенцията за социално подпомагане и г-жа Иванова – началник отдел „социално подпомагане“ към същата агенция. За целта ще се използва сградата, помещавана до пролетта на тази година като приют на деца без родителска грижа. Изцяло ремонтирана с 70 000 лв. приходни средства от общинския бюджет на Община Летница, сградата ще бъде разделена на две отделни части, предназначени за Център за социална интеграция и рехабилитация(ЦСИР) и Център за настаняване от семеен тип(ЦНСТ).

krushuna208131Общината кандидатства пред Агенцията за социално подпомагане за годишна издръжка на двете услуги, като средствата ще бъдат консолидирани от Министерството на труда и социалната политика(МТСП), увери Красимир Джонев.

Процедурата ще бъде стартирана идния понеделник, като на две-последователни извънредни сесии на общинския съвет ще се вземе решение за реализацията на проекта. Към момента се чака становище от регионалната дирекция социално подпомагане, като до края на месец август, община Летница трябва да входира в МТСП промяната на статута на зданието, стана ясно от срещата.

Общо 35 души ще обхванат двете социални услуги. В ЦНСТ подслон и грижи могат да намерят 15 души, като базата позволява самостоятелно използване на стаите, които са снабдени със собствен санитарен възел, както и общо хигиенично помещение. В сградата ще бъде разположен и център за социална интеграция и рехабилитация. Помощ и грижи в него могат получат 20 души. Екип от психолози и рехабилитатори от гр. Ловеч, ще бъдат ангажирани в помощ на ползвателите на услугите. Минерален извор с висок дебит, в пряка близост до центъра, ще подобри ефективността на процедурите, поясни още Джонев.

krushuna208132Община Летница е известна със социалните си проекти. От години се развива схемата „Помощ в дома“, която помага пряко на 60 човека в общината. През следващия програмен период 2014-2020 ще се обръща специално внимание на такива програми, заяви Манолова. 35 доброволци от ловешкото представителство на БЧК са в готовност за подпомагане на проекта, се разбра от срещата.

Областният управител на Ловеч Милко Недялков изрази необходимостта от създаване на кризисен център в областта. Нуждата от подобна услуга се увеличава рязко по време на зимният период.

1 коментар

  1. Добре е , че процедурата ще бъде стартирана идния понеделник, като на две-последователни извънредни сесии на общинския съвет ще се вземе решение за реализацията на проекта. И това, че към момента се чака становище от регионалната дирекция социално подпомагане, показва че нещата са задействани и трябва да сме доволни.Макар и бавно всичко се получава стига човек да го иска,благодаря за тази статия.За жалост по малко населените места в страната ни са и по бедни и на тях трябва да се помага повечч.

Comments are closed.