Две от всичките шест в страната национални училища ще са в Ловешка област според предложението на МОН, като едното от тях е в Ловеч – Професионалната гимназия по ветеринарна медицина. Второто училище е   Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване „Сава Младенов“ в Тетевен. Предстои Министерският съвет да се произнесе по предложението на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев. Това съобщи на пресконференция кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.

Определен е и списък от 185 иновативните училища в страната, като три от тях са на територията на областта, а две са в Община Ловеч. Това са Профилирана природо-математическа гимназия и Профилирана езикова гимназия, като първата ще работи за организиране по нов или усъвършенстван начин управлението, обучението и образователната среда, а в Езиковата ще разработват и въвеждат иновативни елементи по отношение на организацията и съдържанието на обучението.

По този показател Община Ловеч с две иновативни училища се нарежда до градове като Плевен,  Русе и Ямбол и е много по-добре от Монтана, Перник, Смолян, Хасково Шумен, където има по едно иновативно училище. Най-много такива училища има в София – 59 са подали документи. Комисията е разгледала и оценила общо 207 училищни проекта.

Заслугата за това класиране е изцяло на самите  училища, те са внесли своите предложения и са защитили иновациите, каза кметът Корнелия Маринова.