Две изложби в Ловеч привличат от тази седмица вниманието на ценителите на изобразителното изкуство. Своя изложба в залата на първия етаж на Художествената галерия на 19 октомври вечерта представи Румен Георгиев (40 г.). Художникът е завършил училище „Тодор Кирков“ в Ловеч и след това учи скулптура във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Ловчалията дълги години пребивава в Испания, което личи и от част от сюжетите на картините. За характерната светлина на Мадрид говори при откриването директорът на Художествената галерия Валентин Узунов, а „На добър час!“ на това пътешествие в света на красотата пожела д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм” в Община Ловеч.

На 17 октомври пък бе открита впечатляваща изложба на класика Георги Железаров (1897 – 1982), който е съосновател на дружество „Независими художници” (1920) и член на Дружеството на независимите художници преди комунистическия режим. Показани са близо 50 творби (гваш и масло) по повод 120 години от рождението му.
В Ловеч на откриването присъства внучката на художника Радост Железарова, а проявата откри заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. Семейството е запазило значително количество картини от 30-те до 80-те г. на ХХ в. Художникът рисува от натура и виждаме един отдавна забравен облик на родината. Показан е и автопортрет на художника, а част от картините се експонират за първи път пред публика. За Ловеч художникът бе открит благодарение на усилията на мецената Петко Игнатов.
Двете изложби могат да бъдат разгледани до 10 ноември, след което ще бъде открит Есенният салон на ловешките художниц