obshtina301111Две даровити деца от Ловеч ще получават стипендия от общината. Експертно-консултативна комисия, назначена със заповед на кмета, разгледа постъпилите искания и реши да бъдат стимулирани с едногодишни стипендии Михаела Хиткова и Иванеса Илиева съгласно Правилата за подпомагане на деца с изявени дарби.

Михаела Хиткова е на 14 години, от Ловеч, ученичка в ОУ „Христо Никифоров“. Отличена е с бронзов медал на ХІ Национален детско-юношески конкурс с международно участие за музикално и танцово изкуство „Орфеева Дарба“ – София 2015 г., и с второ място на ХІV Национален конкурс за акордеонисти с международно участие „Танцуващи клавиши“ – Нови Пазар 2015 г.

Иванеса Илиева е на 9 години, ученичка в ОУ „Проф. Димитър Димов“ – Ловеч. Тя е носител на сребърен медал от ХІ Национален детско-юношески конкурс с международно участие за музикално и танцово изкуство „Орфеева Дарба“ – София 2015 г., и първо място на ХІV Национален конкурс за акордеонисти с международно участие „Танцуващи клавиши“ – Нови Пазар 2015 г.

Стипендиите, които ще получават талантливите акордеонистки, са в размер на 60 лв. месечно.

Правилата за подпомагане на деца с изявени дарби, утвърдени от кмета на общината, са създадени с цел да се даде възможност за подпомагане и стимулиране на талантливи деца и ученици от предучилищна възраст до завършване на средно образование с общински средства.