lukovit_znst01Проектът е под надслов „Дом и подкрепа за всяко дете“

Два центъра за настаняване от семеен тип отвориха врати на 5 октомври в Луковит. Едноетажните къщички ще станат дом на общо 24 деца с увреждания от 3 до 18 годишна възраст. На официалната церемония по откриването присъстваха Областният управител на Ловеч Милко Недялков, кметът и зам.-кметът на Луковит Иван Грънчаров и Цветенка Хаджиева, председателят на общинския съвет Калин Василев, граждани и гости.

lukovit_znst03Проектът под надслов „Дом и подкрепа за всяко дете“ е осъществен с безвъзмездна финансова помощ по програмата за развитие на селските райони, мярка 321 „Основни услуги за икономиката и населението в селските райони“. Той е в изпълнение на Националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“.

 В социалните заведения  са предвидени и допълнително четири места за кризисно настаняване и почасово грижи за още 30 деца и младежи с увреждане. Новите помещения за децата са оборудвани с всичко необходимо за един уютен дом. Специално внимание е отделено за енергийната ефективност като отоплението е подсигурено с природен газ и т.нар. „чиста енергия“ от слънцето, благодарение на покривните соларни панели.

Двата центъра са построени и оборудвани за месеци от консорциум „Евроканстръкшън 117“ – Плевен, авторски надзор – „Селко 7“ ЕООД-София, а строителният надзор е бил поверен на „Експрес инженеринг“ ЕООД – Плевен. Общата стойност на инвестицията е 1 862 000 лв.