ouvik1309132Приетите мерки обхващат ВиК сектораа на двете водоснабдителни дружества в Ловешко

Областният съвет за развитие съгласува двата регионални генерални плана за обособена територия на ВиК – Ловеч и ВиК – Стенето-Троян, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Проектът е за срок от 25 години (2013-2038 г.) и е на обща стойност 681 735 657 лв. На срещата присъстваха Юлия Гецева директор „ВиК“ от Министерството на околната среда и водите, Областният управител на Ловеч Милко Недялков, кметове от общините в Ловешка област, представители на ВиК дружествата и експерти.

Двата плана са част от националната стратегия за развитие, която обхваща общо 51 регионални генерални плана. Финансирането за тяхното изпълнение е предвидено от евро средства, Световната банка за развитие и държавния бюджет.

Тези планове имат за цел да се определят инвестиционните нужди във ВиК-отрасъла, както и да се намалят загубите, които търпят водоразпределителните дружества. Специално внимание е отделено за качеството на питейната вода. От срещата стана ясно, че до момента няма изградена пречиствателна станция за питейна вода на територията на Област Ловеч. „През предходния период, средства са отделяни само за отпадните води, без да се обръща внимание на това, какво пият хората“, сподели председателят на срещата Милко Недялков.

ouvik1309131Демографският срив, високата степен на задлъжнялост и големите загуби по трасетата са сред основните проблеми на двете водоснабдителни дружества. Поради голямото засушаване, високият процент загуби, достигащ между 55 и 60%, и старите съоръжения за съхранение на вода, ВиК дружествата трупат загуби. С изготвянето на този план консултантите уверяват, че загубите ще намалеят под 25%.

Отпадните води също са проблем, пред който са изправени дружествата. Старите канализационни мрежи, несъответстващите на европейските норми тръби и съоръжения са сред наболелите точки, заложени в дългосрочния проект.

Като решение на текущите проблеми екипът от експерти на фирмите-консултанти е  предложил редица мерки, включващи реконструкция на водоснабдителна и канализационна мрежа, изграждане на пречиствателни станции за питейна вода и подмяна на водосъбиращите резервоари.

Има одобрени три проекта по оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ на територията на област Ловеч. Евросредствата са подпомогнали подобрението на канализационната система на гр. Ловеч, канализационната и водопреносна мрежа и пречистването на водите в гр. Ябланица, както и подобряването на водния сектор чрез интегриран план в гр. Луковит.

Двата плана бяха съгласувани единодушно от членовете на Областния съвет за развитие при условие, че ще бъдат вписани забележки и промени, констатирани и допълнени от представители на ВиК дружествата и кметовете на общини.