Кметът Корнелия Маринова се срещна с педагозите от  ПЕГ ”Екзарх Йосиф Първи” и ЦПЛР – Ученическо общежитие

Европейско финансиране  получават два проекта в образователната сфера, стана ясно на среща на 8 май на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова с педагози.  Тя прие в залата на Общинския съвет част от учителите, които ще участват в проекти  на ПЕГ ”Екзарх Йосиф Първи” и Център за подкрепа за личностно развитие – Ученическо общежитие (ЦПЛР – УО) – Ловеч.

Утвърденият проект на Езиковата гимназия е по програма „Еразъм+”, като кандидатурата е получила  оценка за качество 90 точки при максимални 100. Това съобщи по време на срещата директорът на гимназията Радослав Хитов, който подчерта, че без подкрепата на институциите няма как да се случват нещата. Той посочи и главния „виновник“ за успехите по „Еразъм+”  – ръководителят Маргарита Добрева, тъй като гимназията и друг път е печелила проекти по програмата.

Отпусната финансова подкрепа е в размер на 31 350  евро, продължителността на проекта е 15 месеца. В него ще бъдат включени  11 учители. Те са преподаватели  по  френски, английски, немски и испански език, както  и преподаватели, които преподават предмети на чужди език. Те ще участват в обучителни семинари в Малта, Франция, Обединено Кралство, Германия и Испания.

Проектното предложение е на тема ”Решителни, енергични, иновативни, емблематични – РЕШЕНИЕ” по Програма „Еразъм + „ Ключова дейност 1”Образователна мобилност на гражданите”, сектор  „Училищно образование”

Преди всяка от петте физически мобилности участници  ще подготвят презентации за Ловеч на съответния език, с цел рекламиране на града и общината като туристическа дестинация.

Илиян Докторов, директор на Ученическо общежитие – Ловеч, посочи, че за първи път се дава възможност на общежитието да  кандидатства и то е единствено в страната от всичките 20 самостоятелни общежития.  Проектът е разработен благодарение на Елина Петрова – заместник-директор, и се нарича „Европейският опит – едно чудесно начало за Ученическо общежитие Ловеч като ЦПЛС“.

Финансовата подкрепа  е на стойност 18 300 евро, продължителността е 12 месеца. Той е от една мобилност за 10 служители, които ще посетят общежитие в град Портсмут във Великобритания през април 2018 г. Преди това участниците  ще имат предварителна подготовка, в която ще се включат и учители от Езиковата гимназия, така че двата проекта ще си помагат.

На срещата стана ясно, че кандидатите по програма „Еразъм +“ тази година са били 161 на брой –  училища, детски градини и НПО от цялата страна. Утвърдени за финансира са 48 проекта, от които два са в Ловеч.

„Горда съм с вас, че търсите възможности да разширявате хоризонта си, да разчупвате стереотипи и  да откривате нови форми за работа с децата“, каза в заключение кметът Корнелия Маринова.