Ekenguru406131Жанина Илиева

Първокласникът Ивайло Георгиев от ловешкото ОУ „Васил Левски” и единадесетокласникът от ГЧЕ „Екзарх Йосиф І” Илия Докторов представиха Ловешка област на националния кръг на математическото състезание “Европейско кенгуру”. То се проведе на 1 юни в Софийската математическа гимназия. В него участваха 367 ученици, които са класирани в областните кръгове на състезанието. Всеки от участниците получи тениска със знака на математическото състезание, както и диплом за отлично представяне, подписан от председателя на Националната комисия проф. д.п.н. Сава Гроздев.

Да първи път състезанието е организирано на 15 май 1991 от група френски математици начело с проф. Андре Деледик и проф. Жан-Пиер Будин. Състезанието носи името „Френско Кенгуру”. Идеята да се решават едни и същи задачи по едно и също време от максимален брой ученици е заимствана от „Австралийско кенгуру”, което е създадено и се провежда на английски език от австралийския математик и популяризатор на математиката Питър О’Халоран през 80-те години на XX век. Успехът на френското състезание е изненадващ – около 120 000 са участниците през 1991, а само няколко години по-късно броят им достига и надхвърля 1 милион.Състезанието постепенно разширява границите си и чрез френските културни служби в Европа се организира в много страни извън Франция.

В България състезанието води началото си от 1993 година. През 1994 година в Страсбург, в Съвета на Европа, се провежда Генерална асамблея, на която се основава Асоциация „Kangourou sans Frontieres” („Кенгуру без граници”). През 1994 година състезанието получава наградата „Даламбер”на Дружеството на френските математици за изключителен принос в популяризирането на математиката.От 1995 г. състезанието се нарича „Европейско Кенгуру”. Страните членки на Асоциацията получават правото да превеждат задачите на собствения си език и поставят начало на ежегодни срещи за съвместно изготвяне на темите. България, посредством Съюза на математиците в България, е член на Асоциацията от 1997 година, а през 2005 г. е домакин на Генералната асамблея. Днес състезанието се провежда едновременно в почти всички страни от Европа, както и в държави като Казахстан, Грузия, Мексико, Аржентина и др. Участниците, както в България, така и по света ежегодно се увеличават и вече надхвърлят няколко милиона.

4 коментара

    1. Браво и на Илия, който от години е на призови места в състезания по математика!

Comments are closed.