Двама заместник-кметове на Община Ловеч – Цветан Георгиев и Даниел Колев, взеха участие в тържеството по повод „Седмица на гората“, което се  проведе на 4 април на алеята „Баш бунар“ в Ловеч. Заедно с другите официални лица, те поднесоха цветя пред паметника на лесничея инж. Никола Василев, създател на алеята през 1908 г. След това всички участваха в залесяването на участък от алеята.

Гости на тържеството бяха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев, областният управител Георги Терзийски, кметове от областта, служители на Регионалната дирекция на горите, която обхваща Ловешка и Плевенска област.

Слово за празника произнесе инж. Павли Богдански, директор на РДГ Ловеч. “За 94-та година празнуваме Седмицата на гората, но това не е много, защото гората е дълговечно и скъпо създание“, каза в словото си инж. Богдански.

За значението на зеленото богатство на страната говори и проф. д-р Иван Палигоров, председател на Съюза на лесовъдите в България. Той припомни народната мъдрост, че „прокълнат е тоз народ, който няма добро отношение към горите“.

На тържеството съобщено бе, че горският инспектор при РДГ  Милко Субашки е удостоен със званието „Служител по контрола върху дейностите по опазване на горските територии за 2017 г.”

Тази година  „Седмицата на гората“ е от 2 до 8 април под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. В чест на лесовъдския празник в продължение на цялата седмица и на територията на цялата страна се извършват залесявания с участието на желаещи граждани.

1 коментар

Comments are closed.