lovechobshtina108161Иво Райнов

Празниците свършиха, пак се потопихме в делника. А той изглежда все тъй зареден с напрежение. Преди седмица ловешки граждани се събраха на протест. Добре известно е, че в Ловеч проявите на обществена съпротива са изключителна рядкост. Трябва да им прекипи в душиците на хората за да излязат на улицата. Случаят е точно такъв. За месеци няколко ловешки предприятия почти престанаха да работят, а някой спряха и да заплащат на работниците. Предната есен стана тихо в „Литекс моторс“, през пролетта  фирма „Никром – тръбна мебел“ докосна фалита, а през лятото сериозно закъса и „Спарки-Елтос“. Големите работодатели в Ловеч се броят на пръсти и когато три от тях замразят или свият работните места положението става драматично.

Имам познати и в „Спарки-Елтос“ и в „Никром“, осъзнавам какво е да имаш натрупани с месеци заплати, които чакаш да получиш. Апропо, не са много различни нещата и в многопрофилната болница. Така, че добре разбирам хората на площада. Сигурен съм, че те искат да бъдат чути и забелязани. А и може би там, на площада пред общината търсят отговор и на един тъжен въпрос – защо почетни граждани оставят хората без заплати, а града без поминък. Макар, че тава е въпрос към един топъл приятел, който вече не работи на площад „Екзарх Йосиф I“.

Ловеч е в лошо икономическо състояние, резултат от две десетилетия сервилно отношение към тъмен бизнес и приближени на властта новобогаташи. Пленена територия, недостъпна за редица бизнес начинания. Няма да припомням прогонените инвеститори. Минало свършено. Нека да тежи на съвестта на трапезните другари на местните capi. Факт е, че за двадесет години бяха реализирани едва 3-4 нови и относително успешни производствени инвестиции. За сметка на това бяха затрити или маргинализирани 7-8 стабилни предприятия. За тях вината е повече на държавата, но  отблъснатите инвеститори са на сметката на ловешките управници.

Хората са на улицата с пълно основание. Уплашени са за своята работа, не получават заплати, губят надежда. Икономиката на Ловеч е в тъмен тунел и светлинка май не блещука. Причините са наслагвани с години и със сигурност червените тежат двадесет пъти по-силно от последната една. Но тежко ни, ако продължаваме да се ровим в оправданията на миналото.  За всеки пропуснат ден от тук нататък ще носим отговорност всички, които сме избрани в общинския съвет или управлението на Ловеч. Заради мълчанието или бездействието. В дълг сме към ловешките граждани, които чакат да отворим града за инвеститори и нови начинания, да помогнем на предприемчивите, да подкрепим почтените. Защото само с култура и туризъм няма да успеем. Хората чакат работа, стабилност и доходи.

Моя позната, излъгана с няколко заплати от „Никром“ замина за Великобритания. Лекари приемат предложения на болници в страната. Семейства отиват зад граница за да издържат децата си. Ловеч обезлюдява, застарява и губи квалифицирани специалисти. Хората са на площада за да бият камбаната. Голяма грешка ще бъде, ако пропуснем да чуем гласа им. Докато все още са тук.

11 коментара

  1. Това не е вярно. Сигурен съм понеже евроГейските институции които следят дали се спазва правата на човека не са забелязали никакви масови нередности. Знам го от опит понеже комуникирам с тях. Само дето връзката ми е същата както с Господ. Еднопосочна.

  2. “Да чуем гласа на хората” Но не само на Елтоските работници.Чуйте и гласа на таксиметровите шофьори,на учителите,на лекари и среден медицински персонал.
    При протестите в МБАЛ Ловеч от всичките”главни” местни ръководители и ловешки депутати само Ирина Митева,Областен управител,намери време и нерви да присъства в болницата.Депутат Маринова пак ли даваше пресконференции защо и кой е спхрял “топлото” в болницата.Или обсъждаше въпроси от изключителна важност за “Кардиолайф”?!Фирмата,която източва болницата,защото няма кой да я спре.И която се готви за приватизатор на МБАЛ.
    Д-р Ганчева “хвърли камък в блатото” и се надявам,както и други ловешки граждани да успее!Дано!

  3. За тъмния бизнес си абсолютно прав.Точно той основно спъва чистия бизнес и идването на инвеститори.Но за закриването на този тъмен бизнес,както в Ловеч,така и в държавата,вина няма нито предишното,нито сегащното общинско ръководство.Борбата с този тъмен бизнес е работа на Прокуратури и МВР.Те къде са.И защо в държавата през последните десетина години тези органи не си вършат работата.Какъв разгром на тъмния бизнес,щом като така сме я докарали дете с изрична забрана на баща му за излизане от България,да бъде изведено,а началници от Гранична полиция да мънкат!И това става ДНЕС не в някакво ЧЕРВЕНО минало!

  4. Докато 10 на хора казват какво ще става в Ловеч няма да има оправия.

  5. Преди повече от 10 години съм сърбала тази попара-да работя в “Спарки-Елтос”,аз +съпругът ми+родителите му…….броила съм си стотинките в джоба….:( и съм месила хляб с брашно от родителите си……..защото не ни изплащаха заплатите….но не ви пиша нищо ново.А са минали тооооокова години от тогава……жалко,защото едни ДРЕБНИ хорица ЕКСПЛОАТИРАТ града ни и обикновените хора,за да ги управляват,държат ги в невежество и незнание……….Абе Хора,не ходете на работа,протестирайте!!!ОБАЧЕ-ВСИЧКИ ЗАЕДНО,да няма изключения!!!Разграничете се от МАФИЯТА В ЛОВЕЧ!!!………….Толкова обичам Ловеч,идея си нямате…..там съм намерила съпруга си и съм отгледала сина си.От 3 години аз съм в Германия,със съпруга ми сме били разделени 8 години.Той реши да работи в Германия,за да можем аз и синът му да не гладуваме,да си плащаме сметките!!! Навярно много от вас знаят как боли,когато семейството е разделено и не може да е заедно по празниците……….Избягах от Ловеч,за да съм близо до съпруга си……А толкова ми липсват близките ми……….Извинете,ако съм ви досадила с моята изповед…..съгласете се и вие се чувствате така….нали?!!!

    1. Светла,следва и отговор.Тези псевдо бизнесмени ги направи предишното управление.Но важно е че един джуджак пак се е появил под една форма на спонсорство за феста.Та светофара много ще мига и ще продължава.

    2. И още едина извадка.Щом общинските съветници мрънкат,че са недоволни за 350лв да вършат работата си.Питам,а защо да им се плаща!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Май по избори са като вода ненапита.След това гоним облаги.!!Казвам нещо за пореден път.Ако не се вземат в ръце,Ловеч ще си остане бастион на комунизма във век и веков.Досега с който говоря,всеки,не иска да си повтори вота за Госпожата.

    3. “Да чуем гласа на хората” .. Кой да го чуе, че не ми стана ясно? РБ и ГЕРБ… съветници или РБ и ГЕРБ…избиратели? Щото ако иде реч за избиратели и днес са избори…

  6. Светофара взе да мига постоянно червено.Отдавна говорех за това.Днес слушах радио Зетра,че 2/3 от посетителите на феста били от други градове???? Защо ли Ловчалий ги нямаше?Защото града е пред затваряне.На табелата ще напишем.Ловеч,града на пенсионери и цигани.

Comments are closed.