maturi2605141Иво Райнов

Дотук стигнаха реформите на министър Клисарова – отговорите на матурите да се продават срещу смс, а платената услуга да се предлага дръзко и нагло в социалните мрежи. Все е било, но чак такова падение българското средно образование не помни. Скандалът не просто бие по авторитета на министъра и ведомството, но напълно бламира авангардните и идеи да финансира училищата според показани резултати, сиреч качество. Защото въпросното качество ще бъде манипулирано от разнородни схеми за подсказване и преписване. Опонирах на Клисарова още когато обяви идеята, защото резултатите от матури и външни оценявания отразяват само уменията, старанието и организацията на родители и училищни помагачи да представят децата си значително по-знаещи от действителността. Е, сега Клисарова се срещна челно с доказателства по тезата.

Хайде да си кажем истината – организацията на изпитите след седми и дванадесети клас е продупчена като швейцарско сирене. Фактите са потресаващи. Група хора разполагат предварително с отговорите на различните варианти или получават електронния файл с варианта почти незабавно след неговото изтегляне. Само добре организирана мрежа може да получи и реши за кратко време изпитните задачи по 13 предмета и да ги разпрати на неограничен брой клиенти, вече платили за услугата. Каквото и да ми говори министър Клисарова в нелепите си оправдания това няма как да се случи без съдействие на министерски чиновници. Има и друг вариант – информацията да изтича от конкретно училище, където в 8.00 са отворили пакета от 13 матури по различните предмети. Второто предположение ми се струва по-нереалистично, защото изисква доста оперативно време, което би ограничило възможностите на търговците за обслужване на всички желаещи. При всички обстоятелства, обаче, измамата няма как да се случи без хора вътрешни хора от системата. Така, че вместо да се кълне колко вярва на отговорните си служители Клисарова да разпореди незабавно и мащабно разследване. Поне ще покаже, че има желание да наложи контрол върху хаоса обзел образователното министерство.

Смешно е госпожа Клисарова да обяснява на обществото, че „матурите няма да бъдат опорочени“ и всеки ще получи заслужената оценка. Само защото два от компонентите на изпита по английски език (есето и слушането с разбиране) не могат да бъдат предадени по телефона. Но всичко друго, госпожо, може и ще гарантира прилична матуритетна оценка. Тя дали ще е заслужена? С нея зрелостниците дори ще получат достъп до университета, защото министър Клисарова вече се погрижи да осигури неограничен академичен прием. А какво ще се случи с купилите отговори по останалите матуритетни предмети? В техните варианти няма есета и слушане, а тестовите задачи гарантират твърде висока успеваемост. Това, че от БТВ не са купили отговори по биология не означава, че „златният“ смс не е тиражиран до младежи избрали този зрелостен изпит. Както и математика, френски език, немски език, география, история… Самият факт, че има предложена и толкова достъпно купена матура означава, че зрелостните изпити вече са опорочени. Защото никой не знае до колко младежи са достигнали подсказаните отговори! Но някой трябва да има доблестта да признае провала и да поеме срама.

В измамната схема на подсказаните отговори децата са потърпевши. Всичко им е предложено, опаковано и доставено от възрастни. А много от тях са вътре в системата, която очевидно прогнива с ужасяващи темпове. Най – лесното решение е да разформироваме дискредитираното образование, но някой и някъде трябва да учи децата ни. Алтернативата е само в дълбоките реформи и компетентните хора. Такива, които ще запушат дупките в образованието и в морала на служителите, които не се свенят да търгуват вулгарно със знанието.