pi6tov2402141Иво Райнов

Наскоро по време на писмено изпитване хванах младеж  в  опит да преписва. Веднага прибрах работата. Накрая на часа младежът изчака съучениците да си заминат. Помислих, че иска да се извини. За моя изненада младежът ме попита някак укорително,  защо се дразня и как мога да си помисля, че няма да опитат да преписват. Сякаш  това е най-нормалното поведение по време на писмена работа. Разбира се измамата в училище не е някаква новост. И по  време на моите ученически години имаше преписвачи, но бяха изключения. Днес измамата е типична училищна практика и е улеснена от всякакви удобства – смартфони, таблети, аудио устройства… Те, обаче, са само инструмент и в никакъв случай причина.

Измамата в училище е като пандемия, заразява и най-съвестните. Спестени усилия и прилични резултати, макар да не го разбирам сигурно е cool. В едно общество, което ежедневно дискредитира знанието подобни умения са повече от практични. Знам, че никой не се ражда измамник и никой не започва първи клас  като измамник. Този „мурафет“ се придобива. Сигурен съм, че в никоя къща не учат децата да лъжат и преписват. Поне в нормалните семейства. Училището също не толерира такива поведенчески модели. Само, че тези деца са родени и пораснали в измамата наречена преход към нещо си… Заобградени са от успели измамници. Те населяват целия социум – напъплиха политиката, адвокатските кантори, съдебните състави, банковите офиси, чиновническите канцеларии, вестникарските редакции, телевизионните бокс офиси. Насядаха в министерски кресла, кметски столове и  дори на най-малките директорски столчета. Мамят, че са компетентни, родолюбиви, отговорни, загрижени, искрени.  Измамата е навсякъде – в таксито, което ще мине по-дългия път за да ти вземе левче повече, в магазина, където продават опасен за здравето боклук, в офиса на мобилния оператор, който те омайва с топ оферта, за която после си скубеш  косите, в банката, където те заробват със ситни условия по кредита, в автосервиза, където ти пробутват части менте, в…Измамата е начин на оцеляване, лайфстайл и препоръка за прогрес в кариерата. Живем  с измамата, живеем от измамата, живеем заради измамата. Та какви да бъдат децата ни, които всеки ден дишат въздух, обогатен с всякаква измама?  Виждат, че се богатее от измама, расте се със измама. Знаещите са смешковци и лузъри, а измамниците щастливи хора.

Лошото е, че измамата се разпространява като пандемия в училищата. В началото са изпитванията, после външните оценявания, накрая матурите. Не спира до тук, завладява кандидатстудентските аудитории, после сяда на студентските банки и накрая се разписва в дипломите на висшистите. Едно отгледано с измама младо поколение. Неподготвено да живее по други правила освен на лъжата и измамата.

15 коментара

  1. Пишем си ние тука, коментираме си, а на тях не им ПУКАААА, кой, какво мисли. Правят каквото са си решили и каквото са им наредили. Следват си пътя целеустремено и неотклонно. Да ви кажа хорааа….чак им се възхищавам. Направо шапка им свалям за опорните им точки, за черните тефтери , за СРС-та които вадят, за майсторските манипулации които скалъпват, за заигравката им на етническа основа, за 4 лв. вдигане на пенсиите, за троловете, орките, пигмеите и всякаквите там твари с които поддържат връзка…. Евала….Машала….Аферим!

    Народе????

  2. Предлагам сесиите да са през нощта.

  3. Нормално, общински съверници посещават заседания на общински съвет през работно време, без да са пускали отпуски за отсъствието си от работа, а в същото време получават заплати от работодателя си(дъравна институция) + възнаграждение за посещението си на заседанието.

  4. Всичко е лъжа и измама около нас, на кого да вярваме?

    1. Я си вервам на туйо,оти еьоще ни ми е посегал!Вервай му и ти!
      Я мислим,че требе да веруем на народу си и само нему.Оти верването на
      партиите ни овде докарало!Я и на невгашни охранители на Тато не верую веке!

  5. Значи истината е “персонална нападка”. Какво тогава е лъжата?

  6. Измамата е навсякъде около нас,моралът е стъпкан, достигнали сме състояние, при което са се разпадали и загивали цели империи и общества. Да погледнем само какво правят хората, които са избрани и поставени да управляват града ни.Общинският съвет е съставен в мнозинството си от корумпирани и незаинтересовани за живота на хората личности.Председателят му е измамил политическата сила, която го е издигнала и вместо да напусне, е преминал в другия лагер и се перчи с положението си. Кметът защитава интересите на съпартийците си,купува гласове в общинския съвет, постоянно вдига данъците и таксите за обикновените хора с цел да осигури “финансова стабилност” и комфорт за себе си и за приближените му в администрацията. За капак имаме и владика със спорна минало, със стремеж за изява повече като бизнесмен, а не като духовно лице. На кого да вярваме?

    1. Не и на автора на тази статия.

  7. Не е ли измама и това, когато трябва да се гласува спорна точка на сесия или комисия в общински съвет, авторът на статията да си хване шапката и да излезе. Така ни лук ял ни мирисал. Иначе сме голяма работа у тудея. Много мразя кучетата дето само лаят през ограда.

    1. Другарю, защо не обсъдиш написаното, а се хващаш за това кой го е написал? Това ли бе най-същественото в цялата публикация? Поне като си знаеш, че не си идеален и безгрешен, да беше се съсредоточил върху текста, за да не се получи онова “каквото повикало, такова се обадило”.
      Напълно съм съгласен с автора. И калинка не е онзи инженер, който с кървав пот е взел всичките си изпити и е получил добра обща подготовка, а корумпетата и тарикатите с изкараните по втория начин дипломи без никакво покритие в черепните кутии.

    2. Що така бе Тошка, не с лошо. Автора е казал: “Заобградени са от успели измамници. Те населяват целия социум – напъплиха политиката…….”, а аз споделих, че имам чувството че и той е измамник. Какво толкова. Нали имам право на мнение или да си кротувам послушно и безропотно.Ако ли пък трябва, да Ви питам кога и как да коментирам.

    3. pipo и днес си се напил преди 12 часа

    4. Коментирай си на воля, но персоналните нападки към авторите обикновено са метод за бягане от зададена неудобна тема. А тази е доста интересна и злободневна. Пламка…

    5. Не знам за автора на статията, но ми се струва странно да се гласува в Общински съвет срещу хора с които си делил маса съвсем доскоро.

  8. ЖАЛКО – НО ФАКТ.

Comments are closed.