J.PetrovСиндикат „Образование“ категорично отхвърля позволяването на некомпетентна намеса на родители в организацията на учебно- възпитателния процес в българското училище. Ако институциите в образователната система продължат своята безпомощност и пасивна толерантност към рекетът от родители, то това ще бъде най-лошия път за изход от кризата в българското образование.

Пореден пример за това е случаят за намеса на родители в ръководството и учебния процес в природо-математическата гимназия „Никола Обрешков“ гр. Казанлък, където родители изнудват учители и директор за по-високи оценки на своите деца. Протестът на родителите показва упорито желание за превръщане на престижната за града образователната институция в социален интернат.

Синдикат „Образование“ смята, че професионализма на известния учител по физика г-н Теодосий Теодосиев, който през тази година получи и приза на синдиката за най-добър учител „Стоян Михайловски“ е безспорен, а Директора на гимназията и началника на регионалния инспекторат в Стара Загора трябва да се намесят твърдо в посока на качественото образование и справедливите оценки.

За огромно съжаление, след въвеждане на делегираните бюджети през 2008 година се засилиха тенденциите за спад в качественото образованието, за поява на незаслужено високи оценки, които да се харесат на родителите и задържат ученика в училището. Защото в противен случай, училищата бяха закривани, а учителите оставаха без работа, но големия пееливш бяха общините, които получаваха 125 хиляди лева за закрито училище.

Безброй станаха набезите на родителите, които останаха безкрайно пасивни в доброволческите училищни кампании, но прогресивно активни към учители и директори, които не пишеха оценки по милост и не извиняваха безприципно отсъствита на техните деца.

Синдикат „Образование“ смята, че трябва незабавно МОН и регионалните инспекторати незабавно да се събудят и защитят категорично качеството на образованието и професионализма на учителите и спрат криворазбраната толерантност към родители и тяхната некомпетентна намеса в управлението и образователните процеси в училище. Това би съживило и стимулирало добрите български учители, които въпреки трудната и стресова професия постигат национални и световни успехи със своите ученици.

 

 

 

06.07.2015                                              Юлиян Петров

гр. София                                            председател на СО „Подкрепа“

2 коментара

  1. Гледам и не вярвам на очите си. Учители по български език и литература са харесали това изключително неграмотно произведение на Синдикат “Образование”! Ах, да ,извинете, аз съм родител, трябва да си знам мястото.

  2. Синдикат “Родители” пък категорично отхвърля неграмотно написаното писмо от Синдикат “ОБРАЗОВАНИЕ” и смята, че това е недопустимо, обидно и показва, за наше огромно съжаление, защо вървим по най-лошия път без изход от кризата в българското образование.
    СРАМОТА!

    П.П.: Не коментирам съдържанието на писмото, с повечето неща, написани в него съм съгласен.

Comments are closed.