oresharski2307141Иво Райнов

Орешарски си отиде! Инатът да управляваш напук на хората устоя по-малко от година. Защото миналата година по това време София се тресеше от недоволство срещу правителството. Правителството си отиде въпреки опорните точки, въпреки наглостта на Станишев, въпреки скудоумията на Мая Манолова! Няма защитно средство, с което да опазиш една дискредитирана власт. Не става нито зад стъклата на белите автобуси, нито под щитовете и палките на полицията!

Това правителство  преживя най-малко в новата политическа история на България (не броя служебните и правителството на Луканов, което бе обречено в стихията на революцията). Преживя на инат! На политическата логика и народната воля. Не успя да се „дегизира“ нито като експертно, нито като социално. Никой няма да запомни популистките му напъни да имитира социална политика. В спомените няма да останат увеличените детски надбавки, прословутото швейцарско правило за ръст на пенсиите, намалените потребителски такси за възрастните, символичното намаление на цената на тока. Апропо, сметката за последната благинка ще я платим скоро, защото токът бе усмирен не с реформи, а с непазарни методи.

Това правителство ще бъде запомнено с белия автобус, битите по площадите хора, с мутрата Пеевски, с най-дългия уличен протест срещу властта,  с убийството на тренирана барета от обикновен луд, заради некадърността на Йовчев (или негови подчинени), с най-инфантилния външен министър Вигенин, със скандалния „Южен поток“ и слугинажа на руски интереси, с фалита на покровителствена банка и невиждан обир на вложители, със срамна зависимост от мафиотския кръг на Доган,  с безразличието към разсипването на една страна (Украйна), с антиевропейската политика, със спирането на редица европейски програми, с дефицита в здравната каса, с отказа от реформа и закон в образованието. Повечето министри няма да ги запомним с нищо. Бяха толкова безлични, че дори не оставиха имената си. Затова пък ще запомним министър-председателя Орешарски с факта, че през половината на краткия си мандат ползваше задните входове на учрежденията. Всъщност от там влезе и излиза цялото му правителство. През задния вход на историята!

Орешарски подаде оставка. Каквото и да ви говорят това е следствието на бунтът на младите и образованите миналото лято. Протестът го залюля достатъчно силно и беше въпрос на време инерцията да го събори. Въпреки окопаването. Уличен афоризъм твърди, че не си живял, ако не си свалил поне едно социалистическо правителство. За огромна част от младите миналогодишни бунтари това е първото. Като бойно кръщене е. Искрено се надявам да не им се налага да повтарят упражнението. Като мен – цели три пъти. Дано да ми е за последно. Както се казва от нас зависи!

Орешарски подаде оставка. Хубав повод да изпием по бира. Вдигам тост към онези тридесетина приятели, с които преди година се събирахме всяка вечер под дървото до входа на общината. Вдигам тост и към хилядите, които заливаха площадите на София и градовете в България!

Наздраве и умната!

10 коментара

  1. “Страшното свърши, предстои ужасното.”

  2. А БЕ ДАСКАЛЕ ГЛЕДАЙ СИ ТОРТАТА И СЕ ОТКАЖИ ОТ ПОЛИТИКАТА, ЗАЩОТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАШ!

  3. След бирата не удряй полицейски коли!

    1. Хахахахаха, та нима останаха такива…?
      И едните и другите всички са крадци и измамници! Как може да не влизаш на заседание в НС? Та това ти е работното място! Като искаш не гласувай, но трябва да си там…аз ако не отида на работа ще ме уволнят, а гербаджии, атакисти, депесари, седесари, бесепари и всякаква друга мръсна сган и фурнаджийска лопата си позволява да не ходи на работа, а аз да им плащам заплатата! ДОКОГА????

  4. Дойде време да подготвяме петорите за баница с ТИКВИ.И дано се разминем само с това.Че ,както е тръгнало на сговори и завери още от “изтърваното случайно”малко преди изборите за предходния парламент изречение на Сокола”Аз разпределям баницата”и последвалия го “изборен успех”,да не вземат пак заедно да ни забъркат един хубав тюрлюгювеч,че тогава “ще втасаме”.

    1. Май ще е БАКЛАВА С ТИКВА

  5. “През изминалата година ГЕРБ имаше една-единствена задача – да бъде смислена опозиция. Нищо подобно не се случи. Като лидера си партията влезе в ролята на кварталния шут. За една година видяхме малко смислени опозиционни действия. Парламентарната група не даде отпор дори на най-големия скандал – избирането на Делян Пеевски за председател на ДАНС. “Успелият бизнесмен” беше избран след две гласувания. Данните тогава показаха, че ако ГЕРБ и “Атака” бяха в залата, Пеевски можеше да не бъде избран. При първото гласуване почти цялата група на ГЕРБ се оказа отвън, с лидера начело. При втория опит ГЕРБ влязоха, незнайно защо пак без лидера си, обаче този път “Атака” излязоха. Имало е обективни пречки, както се вижда. Затова пък след това ГЕРБ побърза да се присламчи към гражданския протест, изригнал след скандалното назначение, и с това

    отврати немалка част от протестиращите

    Пеевски реално беше подкрепен и от президента, излъчен от ГЕРБ. Росен Плевнелиев подписа поправката в закона, която позволи този скандален избор, посред нощ на летището, та да може “Държавен вестник” да се отпечата призори. Този факт обаче беше позамазан и само една Татяна Дончева не спря да го повтаря.

    Ако трябва да обобщим опозиционната дейност на ГЕРБ, тя се изразяваше в бойкотиране на заседанията, разваляне на кворума и процедурни хватки, благодарение на които можем да кажем, че през изминалата година работещ парламент рядко имаше. За сметка на това обаче депутатите от ГЕРБ се активизираха заедно с уж ненавистното им ДПС за мракобесния текст в Наказателния кодекс, с който да се затвори устата за всякакви новини, анализи и коментари за банките, които не изнасят на някого. Борисов и за това си намери извинение: “И моите вчера цопнаха веднага, приеха закон за на практика цензура върху говоренето за банките, за което искам специално да се извиня”.
    …..Към днешна дата Пеевски, Доган и компания не са сред враговете на ГЕРБ. Но те и по време на мандата му не бяха – скандалните министри от тройната коалиция не бяха разследвани, злоупотребите се замазаха, доста от кадрите си запазиха местата и придобивките. И докато си разменяха по някое устно обвинение или обида, ей така за парлама, реално ГЕРБ и ДПС никога не се конфронтираха за нищо важно.

    Та от тази изходна позиция сега ГЕРБ анонсира триумфалното си завръщане. Стягайте се, данъкоплатци. ‘”

  6. Бити и окървавени глави имаше и при една предишна оставка.Но тагава нощните побой при моста на орлите ставаха между мирни хора и сбирщина от странично захранвани ултраси.Във всяка нормална държава полицаите действат и са обучени да действат така,когато с камъни и железа се напада висша държавна Конституционна институция.Или твърдите,че Народното събрание не е такава?Жалко.Ако беше само протестната вълна с младите хора,които при 35 градусова жега стояха на прегрятите жълти павета пред сградата на МС държаха по цял ден деца на по 3-4 годинки под палещите лъчи с мотива,че протестират за бъдещето на същите тези деца/?!/,едва ли щеше да стане.Но никое предишно ,подало оставка, правителство не е излагано на такъв финансов натиск със севткавичното затваряне на една банка,в която бяха повечето пари на държавата,общините,големи търговски дружества.Не искам да коментирам тук кой,кога,как и защо предизвика това.Но прегледайте интервютата на г-н Иван Костов, обърнете внимание и на днешния анализ на г-н Явор Дачков по същия въпрос и може би ше се появи знака = с инициативата за обиколките на земеделските стопани и животновъди с камионите им пред и около същото това Народно събрание преди малко повече от година.

  7. Сега се намираме там, където ще искаме да се върнем тогава, когато ще плачем за същото, за което се радваме сега.

Comments are closed.