С нова пералня бяха зарадвани обитателите на Защитено жилище за лица с умствена изостаналост в Ловеч. Придобивката бе връчена на 13 ноември от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова.  На милото тържество присъстваха и победителите  от конкурса за красота „Момиче Ловеч“ –  Кралицата на Ловеч за 2018 г. Дамяна Петрова и подгласничките Ивана Иванова, Синди Илиева и Ивет Касимова.

Присъствието на красавиците се обяснява с факта, че дарението е осигурено от организаторите на конкурса „Момиче Ловеч“, който се проведе  неотдавна в Драматичния театър с подкрепата на Община Ловеч. Събитието бе продуцирано от агенция „Глори” и „A.G.A. Entertainment“. Инициаторите на конкурса обявиха още в началото, че с набраните средства ще бъде подпомогнато закритото жилище за лица с умствена изостаналост.

Защитеното жилище е форма на социални услуги, където на хората се осигурява пълноценен и относително самостоятелен начин на живот в подходяща среда, близка до семейната, с възможност за подкрепа, социално включване и придобиване или възстановяване на изгубените социални умения и навици.

При връчването на дарението  кметът Корнелия Маринова отбеляза своята благодарност към организаторите за осъществяването на поредица хубави и интересни инициативи в Ловеч. „Когато това удоволствие е съчетано със социална кауза в помощ за решаване на дадени проблеми, това е още по-ценно и ни прави удовлетворени. Ако младостта заедно с красотата работят в една посока, тогава печелим всички като общество“, каза още кметът. В разговора с обитателите стана ясно, че старата пералня е работила всеки ден вече 12 години от откриването на жилището и вече е амортизирана. На церемонията присъстваха още д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм” и други представители на общината. Обитаващите жилището използваха посещението да си направят снимки с кмета на Ловеч и с победителките от конкурса за красота.

„Защитеното жилище за лица с умствена изостаналост“, гр. Ловеч, на ул. „Димитър Пъшков“ №4, има капацитет 6 места. То осигурява пълноценен и относително самостоятелен начин на живот на потребителите в подходяща среда, близка до семейната с възможност за подкрепа, социално включване и придобиване или възстановяване на изгубените социални умения и навици,

Потребителите на социалната услуга “Защитено жилище за лица с умствена изостаналост“ са  три девойки и трима младежи.

Валентин и Илия работят повече от 2 години. Илия работи в копирен център по Национална програма за обучение и заетост на хора с трайни увреждания на Дирекция „Бюро по труда“ към Сдружение „Закрила“. Валентин работи в  Спортната зала – гр. Ловеч, като общ работник по програма на Община Ловеч.

Евгения – посещава „Трудов център“ към Център за социална рехабилитация и интеграция“, гр. Ловеч.

Силвия и Калоян посещават „Дневен център за деца и младежи с увреждания“ в гр. Ловеч

Нели не работи, но често посещава Читалище „Наука – 1870 г.“ – гр. Ловеч и с голямо желание се включва в почистването на залата.