02-miene307141УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Дейностите по чистотата: сметосъбиране и сметоизвозване, улично метене и миене, поддръжка на „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин”, както и зимно дежурство и поддръжка на градската и общинска пътна мрежа на Община Ловеч, са едни от най-важните задължения на местната власт. За осъществяването им Община Ловеч ежегодно изразходва значителен финансов ресурс. Същият се акумулира чрез заплащаната от граждани и юридически лица  такса „битови отпадъци”определена от Общински съвет Ловеч.

 

Поради тази причина, от съществено значение е до колко ефективно и максимално икономично Община Ловеч се разпорежда с тези средства. От тяхното правилно управление зависи предоставянето на качествени услуги в областта на чистотата на жителите на града и 34-те населени места от общината. Община Ловеч е длъжна да търси начини и нови възможности за намаляване или облекчаване на финансовата тежест върху фирмите и жителите от Общината и предоставяне на повече и качествени услуги. До момента Общината предоставя тип монополна услуга и не бива да се допуска такса „битови отпадъци” да се превръща в допълнително данъчно бреме за населението.

 

Предвид гореизложеното е целесъобразно и правилно да се създаде Общинско предприятие „Чистота”, осъществяващо дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, улично метене и миене, поддръжка и експлоатация на „Регионално депо за неопасни отпадъци за общините Ловеч, Летница и Угърчин, зимно дежурство и поддръжка на градска и общинска пътна мрежа. По този начин ще се икономиса значителен финансов ресурс, който до сега отива, като норма на печалба в търговски дружества с които Общината има сключени договори, а също така и за ДДС по тези договори. Общинското предприятие (ОП) е специализирано звено на общината за изпълнение на местни дейности и услуги, финансирани от общинския бюджет. ОП се създава, преобразува и закрива с решение на общинския съвет и осъществява дейността си въз основа на правилник, приет от общинския съвет. С правилника се определят предметът на дейност, структурата, управлението, численият състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество. Общинското предприятие е второстепенен разпоредител с бюджет.

Във връзка с гореизложеното на 03.07.2014 г. съм направил писмено предложение до общински съвет за създаване на общинско предприятие „Чистота”. Надявам се то да бъде разгледано в комисиите на общинския съвет и за гласувано на сесия на ОС в края на месец юли 2014 г.

За реализиране на това предложение е необходима широка публичност и обществена подкрепа, както от гражданите на общината и така също и от юридическите лица осъществяващи дейност на територия на община Ловеч за постигане на значително намаляване на разходите за тази дейност, което  ще доведе до намаляване и облекчаване на финансовата тежест върху фирмите и гражданите, а това от своя страна ще допринесе за създаване на по-благоприятни условия за живеене и инвестиране на територията на общината.

27 коментара

  1. http://www.faktor.bg/novini/balgariya/23722-kmetat-na-vidin-iztochva-naybednata-obstina-plastat-980-za-paketche-maslo.html

    Кметът на Видин източва най-бедната община – плащат 9,80 за пакетче масло

    Градоначалникът живее охолно, кара лимузини за хиляди

    Най-бедната община в България Видин се оказа системно източвана с милиони от неизгодни поръчки, които подписва кметът на града Геро Георов. Това разкрива разследване на Нова ТВ.

    Оказва се, че община Видин асфалтира улиците само дни преди да започне плануван ремонт на водопроводната мрежа. Така са изхарчили няколко милиона за полагане на нов асфалт, който после бил изкъртен. Истинска далавера пък се вихри в детските гради, издържани от общината. Там яйцето от 12 ст. става на 28 ст. когато се продава на детските домове. Същата е историята с всички хранителни стоки. Пакетче масло се доставя за 9,80 лв., 4 лв. се плаща за бутилка олио, 3,80 кг. грозде през септември, когато е сезона на гроздето.

    От проверка става ясно, че печелят фирми за доставка на хранителни стоки с условия, че ще им се плаща разсрочено, а се оказва, че вместо отложено плащане те получават парите даже авансово.

    В същото време кметът Геров демонстрира луксозен начин на живот. Кара нов джип БМВ, който твърди, че е купил от строителна фирма за 30 хил. лв. Реално такава кола струва 10 пъти повече. Съпругата му се движи с мерцедес, а в авто парка на градоначалника има и други маркови автомобили. Материалите от разследването са предадени на прокуратурата.

Comments are closed.