obs100613BПавлин Иванов

Сметната палата публикува заключенията за несъответствие, които са констатирани при проверката на декларациите, подадени в публичния регистър през 2013 г. от лицата, заемащи висши държавни длъжности по Закона за публичност на имуществото на лицата, заемащи висши държавни и други длъжности.

В списъка са имената на две лица от Ловеч, заемащи висши държавни длъжности. Адвокат  Тихол Тихолов, който е и Председател на Общински съвет Ловеч, ще бъде проверяван от НАП и ДАНС. Причината е че, Председател Тихолов е подал встъпителна декларация през 2013 г., като в нея не е декларирал притежавана гора с площ – 17,330 дка в с.Рибарица, общ. Тетевен, придобита чрез доброволна делба..

Юнал МъстъновДругият ловчалия в списъка е зам. областният управител от ДПС Юнал Мъстънов. Той е подал встъпителна декларация през 2013 г, като в нея не е декларирал притежавана кравеферма върху земеделска земя-парцел с площ от 9.887 дка в . Беглеж, общ. Плевен, както и данни за съпругата:   апартамент с площ от 68.29 кв.м. в гр. София; апартамент с площ от 88,14 кв.м. в гр. Ловеч; 1/3 от ниви с обща площ от 13,5 дка; ПИ с площ от  504 кв.м., заедно с етаж първи от 56 кв.м. от построената в имота двуетажна масивна жилищна сграда в гр. Ловеч и  дялове в дружество “Лайла” ООД  гр. Ловеч.

Несъответствията са оповестени, след като са проверени ежегодните декларации, подадени през 2013 г., както и встъпителните и финалните декларации, подадени до 1 декември 2013 г. Сметната палата публикува констатираните несъответствия в два отделни списъка – за ежегодни декларации, и за встъпителни и финални декларации. Несъответствия са констатирани в 84 ежегодни декларации и в 68 встъпителни и финални декларации, или общо в 152 декларации на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Съгласно закона списъците с имената на лицата, за които проверката е приключила със заключения за несъответствие, се изпращат на изпълнителния директор на НАП за предприемане на действия по реда на глава четиринадесета или петнадесета от ДОПК, и на председателя на ДАНС.

Всяка година задължените по закона лица подават ежегодни декларации за придобитото имущество, получените доходи, дадените обезпечения и направените разходи през предходната календарна година в срок до 30 април на текущата година.
Встъпителните и финалните декларации лицата са задължени да подават съответно до 1 месец от встъпването им в длъжност или от освобождаването им от длъжност. При промяна на заеманата длъжност лице, което остава задължено по закона, не подава встъпителна и финална декларация.
Съгласно закона Сметната палата извършва проверка по документи за достоверността на декларираните факти в декларациите, като ги съпоставя с данни, подлежащи на вписване, обявяване или удостоверяване пред държавните и общинските органи, органите на съдебната власт и други институции.

Пълните списъци може да видите на официалният сайт на Сметната палата.

7 коментара

  1. Доброволната делба е способ да се раздели наследство на починал родственик,доколкото знам,Тихолов е от Тетевенския край,така че тези гори вероятно са му наследствени.Пропуска да декларира това е административно нарушение,което се наказвва с глоба.Нека го глобят,каквото за другите такова и за него.Но аз като гражданин искам същите тези ДАНС и НАП да ме осветлят и за българската колония в Халкидики,особенно за два съседни имота с изглед към Света гора.Да има еднакъв аршин

  2. Г-н Иванов, предварително се извинявам, че не пиша по темата, но, в случая няма къде.

    От два дена България се тресе от поредните изпълнения на лидера на ПП Атака В.Сидеров. В същото време областният лидер на Атака в Ловеч /не знам кой е/, както и депутата от Атака Кирил Колев са се покрили и не дават обяснение за случилото се, а само преди минути Гл.прокурор поиска сваляне имунитета на В.Сидеров като народен представител.

    Г-н Иванов, не е ли редно вие, ловешките журналисти, да потърсите и да изкарате на светло този голям ловешки политик Кирил Колев, който да даде обяснения за случващото се? Очевидно той няма да се покаже. Откакто е станал депутат, вече 8 месеца се крие и дума не обелва. Възможно е да е страхливец и да е неграмотен, но тогава – кой идиот, по дяволите, го пробута и направи депутат?

    Г-н Иванов, надявам се си спомняте, че докато аз и г-н Гумнеров бяхме областни лидери на Атака, а г-н Гумнеров и депутат – никога не сме се крили като страхливи мишоци и винаги сме реагирали, чрез регионалните медии за всичко случващо се в Атака, добро или лошо.

    п.п. ако “случайно” не го откриете – питайте майка му, нали тя го издигна за … мамин депутат.

  3. Факта, че зам.областен управител е нарушил закона не е новина, миналата година областен управител направи същото нарушение. Но пък така и не стана ясно „недоразумението” със срока за подаване на декларацията от Милко Недялков дали е нарушение на закона или не…. както се казва за другаря Недялков само добро трябва да се говори.

    Новина е факта, че за първи път от Ловешка община председател на общински съвет нарушава закона и то не какъв да е председател /журналист или учител/, а юрист.

    Защо един председател с юридическо образование нарушава закона? Защото е над закона, защото изобщо не познава закона или има някакви други причини?

    Но каквито и да са отговорите на горните въпроси става ясно, че общински съвет се ръководи от човек, който нарушава закона, Но, който каквото и да говори, то никой не може да накърни доброто име на председател Тихолов, както той самия много успешно го прави с подобни действия през последните няколко месеца.

  4. Сетиха се да проверят Тихолов,след като би шута на ГЕРБ.Час по скоро незабавни кадрови смени,ако искат нещо да се промени – органите на полицията и приходната администрация по времето на БОКО се превърнаха в инструмент за разправма с неудобни

    1. ДЕ го чукаш, де се пука. Тук се обсъждат конкретни имена с конкретни нарушения. Какво общо има ГЕРБ или БОКО с това? Номерата с негрите в Америка ли ще си прилагаме или ще обсъждаме конкретния проблем?

Comments are closed.