obskmet2602151Павлин Иванов

Утре избраните от жителите на община Ловеч да ни представляват в Общински съвет Ловеч ще решават дали предложеният от кмета Казанджиев Бюджет 2015 г. отговаря на законовите рамки и дали най-важният финансов документ ще доведе най-после до някаква нормалност в областният град.

Решение на ловешките съветници беше върнато с аргументирана заповед на Областният управител д-р Бояджиева.

Освен чисто законовата рамка, която видно е нарушена, един бюджет съдържа в себе си финансови параметри, които трябва да посочат ясни политики за развитието на община Ловеч, но преди всичко, някаква икономическа логика.

Ще се спра единствено на два важни момента, които трябва да окажат влияние върху утрешното важно решение.

Първият момент, без да навлизам в юридически подробности, е свързан с включените в бюджета два НОВИ дълга, поискани от Казанджиев и одобрени преди десетина дни от по-голямата част от съветниците.

Схемата, по която ловешкият кмет навежда на мисълта съветниците, да подкрепят неговото искане за двата нови дълга в размер на над 1 милион лева си има предистория.

На Община Ловеч е наложена финансова корекция (глоба) от близо 800 000 лева за некоректна обществена поръчка, която при това е изготвена от скъполатена частна фирма.

Тъй като „Големият проект“ е вече приключил, парите са прихванати от друг проект. Следователно, 800 000 лева няма от къде да дойдат за да бъдат заплатени издънките на Казанджиев и фирмата, изготвила ощетяваща ни обществена поръчка.

Отварям една скоба.

Същите тези съветници, гласуваха свое решение, с което дадоха право на Казанджиев, буквално да източи Фонда по приватизация. От доклада на Ирина Митева, представен пред ОбС е видно, че ловешкият кмет вече е взел 724 000 лева от фонда. Безлихвено! Но под условие – да води дело срещу Управляващият орган по Оперативната програма, с надеждата, макар и необоснована, корекцията да бъде отменена.

До ден днешен, Казанджиев упорито крие от всички, включително и от съветниците, има ли дело, кой е неговият номер за да бъде проверен неговият статус и за какво е похарчил вече взетите пари от Фонда по приватизация.

Има и конкретно искане на съветника Иво Райнов, което е оставено без отговор, в нарушение на правилата!

Важното е, че парите за глобата са предоставени на Казанджиев. При това, подчертавам БЕЗЛИХВЕНО!

Защо кмета се вкарва в нов филм искайки същите пари от Фонд „Флаг“, с ЛИХВА, никой не може да отговори. Никой не може да отговори и на въпроса ЗАЩО една голяма част от съветниците гласуваха новите два дълга!

От уста на уста тече една много елементарна манипулация. Видите ли, ако не вземем дълг, няма да бъдат завършени проектите, от което следва, че ще върнем цялата огромна сума за тях!

Тази теза е откровено идиотска и само тотално неграмотен човек е в състояние да я пусне, познавайки много добре „експертизата“ на огромната част на нашите представители, т.е. че ще гласуват всяко нещо, което им се предложи, без да се разровят и проверят фактите.

Нито един проект не е заплашен от провал, защото безспорен факт е, че пари за неговото изпълнение просто има!

Изниква обаче един въпрос: Какво се случва с дадените от Фонда по приватизация 724 000 лева на Казанджиев?

Уловката я виждате, нали? Той има парите, но ги иска отново, по друг начин, срещу лихва! Ще се получи нещо просто:

Тъй като или няма никакво дело срещу Управляващият орган или ако има, резултата е трагичен, Казанджиев иска да направи хитър, но елементарен ход. Финансирайки глобата от Фонд „Флаг“ и НЕвръщайки парите в приватизационният фонд, хитрият кмет, ще си освободи предизборен ресурс в огромен размер наши пари!

 

Другият основен въпрос свързан с Бюджета е липсата на една огромна сума, която се е формирала от преходните остатъци от Такса смет. Тук темата е много, много дълбока, защото са преплетени фирми, такси, много пари и изключително съмнителният им начин на разходване.

Много важна е философията при формирането на един бюджет. Когато бъдат записани дължимите от данъкоплатците суми и преходните остатъци, срещу тях трябва да има записани за какво ще бъдат похарчени.

Но тъй като никой няма да събира дължимите данъци и такси, те няма да бъдат събрани, следователно капиталовата програма формирана на база тези средства няма да бъде изпълнена и някой ще трябва да се обяснява.

Затова решението Му е просто – няма обявяване, няма проблем.

С наличните преходни остатъци положението е подобно, но с важна подробност. Ако бъдат обявени, ще има въпроси КЪДЕ по дяволите са тези пари. Ще излязат едни съмнения какво се случва в общинска фирма „ЕКО“ и в как се ръководи депото за отпадъци, които се управляват случайно от един и същи човек.

А това кмета Казанджиев не иска, защото ще замирише и то много!

Умишлено не влизам в юридическият аспект по темата, а само се опитвам да дам отговор на въпроса ЗАЩО живеем така мизерно и защо в Ловеч, докато Минчовците и съветниците талибани са на власт, нищо хубаво и нормално няма да се случи.

Няма как да не засегна и процеса на взимане на решения в Общински съвет, защото от волята на избраните от нас да ни представляват се узаконяват ощетяващи за всички ни актове.

Не веднъж съм писал, че доста сериозна част като численост съветници не си четат материалите, не прочуват, не се позовават на източници, не правят анализи .. , а само натискат по поръчка на някой си шарените бутончета.

Предлогът винаги е миловиден – правим го за доброто на града!

Да де, но ако всичко направено от вас, мили съветници, за доброто на града е наистина за добро, Ловеч нямаше да е безлюден, беден и умираш! Не мислите ли?

Много съжалявам, че наглед умни хора, седнали в съветническите кресла, работейки ЗА този кмет, работят най-вече срещу всички ни! Знам, че голямата част от съветниците, по детски наивни лапат всяко червейче, което Казанджиев им хвърля. За съжаление!

Всъщност, съжаление е за нас, а личните проекти за повечето от съветници – фамилии назначени на издръжка с нашите пари, потулване на издънки, уреждане на работа, някакъв си личен интерес, това е в основата на зависимостите.

Но, това е положение днес.