Признателното ловешко гражданство се събра вечерта на 18 февруари пред паметника на Васил Левски в Ловеч, за да се поклони пред паметта на най-великия българин. Събитието бе посветено на 146 години от гибелта на Апостола и е част от богатата програма на Община Ловеч за годишнината. Както е известно, 18 февруари е исторически точната дата на неговата гибел.
Церемонията започна с приемане на почетния караул с участието на роти от военна формация 42 800 от Плевен, под звуците на Общинския духов оркестър.
Последваха тържествени слова, посветени на годишнината.
„Левски много добре е знаел, че най-трудното е да убедиш роба, че има необходимост от свобода. Апостолът събуди тази жажда за свобода, тази светла енергията в българите. Чрез тайните си комитети той работи във всички посоки. Започват да събират не само средства за оръжие, но и думи за пробуждане. Като освобождава духовната енергия на всички, Левски освобождава Отечеството. Апостолът ни завеща един фантастичен проект, работещ за универсалния български модел. Това е част от нашата идентичност, това е нашата надежда.“ Така определи значението на Левски в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова.
„Почитайки паметта на Васил Левски, идеята за Свободна България се предава от поколение на поколение, докато има родолюбиви сърца“, изтъкна Ловчанският митрополит Гавриил.
Сред официалните гости бяха още депутатите Иван Миховски, Милко Недялков, Кристина Сидорова и Джейхан Ибрямов, генерал-майор Красимир Кънев, директор на Щаба на отбраната, областният управител Ваня Събчева, председателят на Общинския съвет Петър Цолов, представители на духовенството, институции, партии и граждански организации. Събитието традиционно събра много граждани и ученици, а паметникът бе осветен от множество факлоносци.
Община Ловеч се представяше още от заместник-кметовете Даниел Колев и Цветан Георгиев, както и от секретарят на Общината Даниела Цанова.
За поклонението в Ловеч дойде и заместник-кметът на Община Карлово Стойо Карагенски, а по същото време на събитията в Карлово присъстваше заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов. Тази размяна между двата града вече стана традиция.
Цветя и венци на признателност бяха положени пред паметника. Първо беше поднесен венецът от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Последва дълга редицата от признателни ловчалии, дошли с венци и цветя.
Преди тържеството в близкия храм „Света Троица“ бе отслужена панихида за йеродякон Васил Левски от Ловчанския митрополит Гавриил.

27 коментара

  1. „Чрез тайните си комитети той работи във всички посоки. Започват да събират не само средства за оръжие, но и думи за пробуждане. Като освобождава духовната енергия на всички, Левски освобождава Отечеството. Апостолът ни завеща един фантастичен проект, работещ за универсалния български модел. Това е част от нашата идентичност, това е нашата надежда.“
    Така определи значението на Левски в словото си кметът на Ловеч Корнелия Маринова.
    *
    Цитатът извадка от т.нар. „слово“ на Корнелия Маринова е най-добрият показател за ниския праг на езикова и политическа грамотност.
    Кметът по презумпция е лицето на социума в едно населено място, а нашето „лице“, словоблудстващо по адрес на Апостола, ме кара да се срамувам и изчервявам.
    Позор!! 🙁

    1. Дано някога разбереш, че медиите препечатват дописки, които се пускат от организаторите на това и всички останали събития. Това в статията не са думи на Павлин Иванов, а той просто е пуснал новина, която е подадена към всички ловешки медии.
      Всяка една публикация, която е на Павлин Иванов винаги бива подписвана с неговото име отдолу, а в случая изобщо не е така.
      Срам и позор е посредствеността, а тя е завладяла всичко около нас!

    2. Георги Тодоров никъде не видях да пише “Пресцентър на Община Ловеч”. Когато цитираш се слагат кавички. Наистина е срамно да не знаеш основни правила в българския език…

    3. мда и аз така се чувствам като се появиш с нелеп коментар…

    4. За какъв цитат говорим в медия? Остави какво ти говоря аз, попитай някой журналист в Ловеч, на който вярваш да ти потвърди думите ми.
      Официалните институции пускат дописки към медиите с техни новини и събития, а те ги отразяват или публикуват.

    5. Цветослава Банева , копирай коментарите на Гошко Тодоров, когато му отговаряш, защото той веднага се трие- вероятно от страх и…срам

    6. Цветослава, на мен тези не ми ги пробутвай. Не мисли, че с глупостите си ще скриеш, че ти показах, че за пореден път говориш за неща, от които нищо не разбираш

    7. Щом да знаеш е смешно, посредствеността ли е сериозна?

    8. Георги Тодоров това ли е целта на живота ти? Да седиш и да ме дебнеш, за да ме хванеш в грешка 😀 Много си жалък, Гоше, язък ти за дар-словото, ако се беше напънал малко ,можеше и да родиш ПОНЕ ЕДНА идея. Но не би. Продължавай да дебнеш 🙂

    9. Изобщо нямам намерение да те дебна за каквото и да е. Просто за разлика от теб, мога да призная, когато съм сгрешил. А ти обвиняваш, доказва ти се, че грешиш и все едно не е било. Минава и заминава до следващия такъв път. Да, ок. Аз съм жалък, а поведение като твоето е достойно за подражание. Браво

  2. Бе кво плещиш глупости бе, шепа партиййци се събрали и ти тука баламосваш хората. ДОВЕЧЕРА Е ИСТИНСКОТО, НЕЗАВИСИМОТО ПРИЗНАТЕЛНО ШЕСТВИЕ. Недей обърква хората, няма да намалеят заради просташката ти публикация, спокойно!!!

  3. Днес робите и господарите честити,
    ще Го погледнат честно във очите!

  4. От много момчета, които познавам и са ученици: “Нас ни задължиха днес да ходим..”. Мисля, че няма какво друго да коментираме

    1. Ivan Denchev аз без да искам се качих до паметника и покрай мен ученици тичаха и си говореха”да вървим да ни отметнат, че ще ни пишат после слаби оценки”, а госпожите им горе ги отмятаха от списъци!Много заплахи чух тези дни от управляващите ни, ама да заплашваш и децата……

  5. Наглостта и безочието край нямат….. “похвален” избор….

  6. Гражданското поклонение е утре, господинът псевдожурналист пак си е объркал дописките!

  7. Боже, кой носи венеца от парламентарната група на ГЕРБ? Евроусвоителката Йовка пред Левски. Срам ме е.

Comments are closed.