Гражданите на Ловеч отдадоха почит към саможертвата на великия българин Васил Левски.  Пред монументалния паметник във „Вароша“ в неделната вечер се проведоха военен ритуал и гражданско поклонение, имаше рецитал на деца и много младежи с факли.
Кулминацията бе словото на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, в което тя припомни, че 2017 е обявена за година на Левски и се отбелязва в цялата страна.
„Ловеч, Карлово и София са националните центрове на честването. Ние ще покажем, че сме достойни за тази чест и отговорност. Нашите инициативи са богати – през цялата година имаме много събития, театрални постановки, прожекции, срещи с автори – изследователи на делото на Левски и на Възраждането. Очакват ни срещи с участие на деца, спортни състезания, исторически възстановки, беседи за живота на Апостола, включително и осветляване на малко известни и непознати моменти. Предстои и ремонт на паметника, пред който стоим“, изтъкна кметът Корнелия Маринова.
Ловчанският митрополит Гавриил в своето слово припомни, че Левски е бил Божи служител като йеродякон Игнатий и това му е давало сили и вяра.
Сред официалните лица бяха още председателят на Общинския съвет в Ловеч Петър Цолов, заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов, представители на военни формирования.
Дълга бе редицата от представители на местната власт, организации, партии и граждани, които поднесоха венци и цветя пред паметника.
По-рано в неделния следобед проф. д-р Пламен Митев изнесе изключително интересна беседа за Васил Левски и неговата дейност в Ловешко, като срещата бе в Ловчанското читалище „Наука -1870“. Залата бе пълна с любопитни ловчалии, които зададоха и много въпроси. Сред тях и най-често задаваният –  за предателството на поп Кръстю. Не е съвсем невинен, но няма и категорични и преки доказателства, че е предател, каза проф. д-р Митев и посочи, че трябва да се прочетат архивите на турската полиция от онова време.  Кметът Корнелия Маринова благодари на лектора за срещата и му връчи значка на Ловеч и специален плакет на общината, изработен за годината на Левски.
Вечерта препълненият салон на Драматичния  театър дълго време аплодираше изпълнителите на спектакъла „Последната нощ на Апостола“ на Националния танцов ансамбъл „Българе“. На финала кметът Корнелия Маринова лично благодари на хореографа, режисьора и продуцента Христо Димитров, като му връчи значка на Ловеч и специален плакет.

6 коментара

  1. Как да отразят едно гражданско събитие, което саботират. Кулминацията на общинската простотия – Благодарим на община Троян за безвъзмездното осигуряване на необходимата ни сцена. Браво г-жо Маринова. Ето и линк със снимки от незначителното гражданско събитие https://m.facebook.com/events/1456022257741560?view=permalink&id=1490842364259549

  2. Кулминацията,драги беше факелното шествие ,а не тъпата реч на герберката! Н о естествено като нейни слуги отразявате само нейна милост!

  3. Кулминацията била речта на Кмета….ще умра….Отразявайте си кметските събития и въобще не се бъркайте в гражданските! Къде бяхте вие? Няма нито един кадър от многохилядното факелно шествие на ГРАЖДАНИТЕ!

  4. Очаквано, PR медията на Общината рязко спря да отразява чистите граждански мероприатия, пречещи на политиканите да се саморекламират. Бързо падат маските.

  5. Кулминацията беше многохилядното факелно шествие, организирано от граждани за граждани. Дълга бе колоната, има няма 3500 души 😉

Comments are closed.