varosha1004161От 1 до 30 септември  на Покрития мост в Ловеч може да бъде видяна мобилната фотоизложба „Старинният квартал Вароша – вечната любов в сърцето на градовете“, съобщават от културната институция. Заедно с Регионален исторически музей – Ловеч, който е организатор на събитието, още пет регионални музея от пет български града представят архитектурата на „своята“ Вароша – Благоевград, Велико Търново, Пазарджик, Разград и Търговище.

Идеята намира своето продължение в едноименна книга, която ще бъде представена на 15 септември 2016 г. /четвъртък/ от 17:00 ч. в Клуба на дейците на културата – Ловеч с участието на част от авторите. Двете събития са част от осмите „Варошлийски вечери 2016г.“, с които Регионален исторически музей – Ловеч ще се включи в Европейските дни на наследството 2016 г.

Вечерите с името на най-стария градски квартал традиционно за края на септември ще представят пред широката публика ловешката градска култура от края на ХIХ – началото на ХХ век във всичките й проявления – архитектура, нрави, обичаи, мебели, облекло и кухня.

Партньори на събитието са Община Ловеч, Центърът за работа с доброволци при РБ „Проф. Б. Цонев”, Клуб на дейците на културата – Ловеч и Драматичен театър – Ловеч. Инициативите от Европейските дни на наследството са през целия месец септември, техен национален координатор е Министерството на културата.

2 коментара

  1. Моля, подпишете ПЕТИЦИЯТА за спиране на евро проекта за саниране и обезличаване на ПОКРИТ МОСТ Ловеч, реконструкция на моста на К.Фичето- групова недвижима културна ценност, който общината и министерство на културата продължават да процедират, с цел усвояване на средства от еврофондовете. http://www.peticiq.com/pokritmost

    1. Моля подпишете петицията, само от харесване полза няма. Проблема е в предишния кмет Казанджиев и сегашния К.Маринова алчни за пари. Целия проект е незаконен, но е одобрен от министъра против културата Вежди Рашидов унищожил много исторически и културни ценности у нас с цел ,,усвояване”

Comments are closed.