Готов е новият параклис – храм „Свети Стефан“ в село Тепава, община Ловеч. Той бе доставен от Солун, Гърция, като транспортът и монтажът възлязоха общо на сумата 5200 лева. Монтажът стана преди две седмици със специален 50-тонен кран, поръчан от Плевен, съобщи кметският наместник Стефан Нейков.

Изработката само на постройка струва 13 800 лева, като преди това беше изградена площадка в центъра на селото. Площадката бе оформена тази пролет с материали от предишните плочки от центъра на Ловеч и с помощта на сдружение „Деветашко плато“.

За каузата бяха отпуснати 14 000 лева с решение на Общинския съвет в Ловеч. Останалите средства са събрани от дарения на фирми като „Бонмикс“ (3000 лева), „Феникс Инверс“ (2000 лева) , фирма „Наша земя“ (1000 лева), както и от още фирми и граждани.

Инициативата за изграждане на параклис бе подета на 22 октомври 2017 г. от кметския наместник на Тепава. Досега селото не е имало нито църква, нито параклис. С тази придобивка местните жители и гостите ще имат възможност да отбелязват църковните празници, да се помолят и да запалят свещ по важен повод.

Освещаваното на храма ще стане на 27 декември, на Стефановден.

1 коментар

Comments are closed.