С почетни знаци по повод 140-годишнината от Освобождението на града и установяването на местна власт ще бъдат наградени представители на побратимените градове Рязан и Лотошино. Между тях са Екатерина Долгасова, кмет на град Лотошино, Русия, Сергей Широков, началник-отдел по култура, младежки дейности, спорт и туризъм в администрацията на Лотошинския муниципален район.

Също чрез Юрий Еременко, представител на администрацията в Рязанската градска Дума, който е наш гост, ще бъде изпратен юбилеен знак за кмета на Рязан Олег Булеков. Ще бъде отличен и проф. Плавен Митев, който също има изява в Ловеч.

За 22 август очакваме наш гост да бъде Анатолий Макаров, посланик на Руската Федерация в Република България. Очакват се и много други гости.

На 22 август Ловеч ще посрещне  руска туристическа група, която е организирана под наслов  “140 ГОДИНИ ПАМЕТ- Среща със 140 наследника на участници в епопеята“. Организатор от наша страна е Асоциация „Освобождение“ с представител Генчо Лазаров.

Това са родственици на участниците в Епопеята на Шипка – нашите опълченци и воините от тогавашната руска имперска армия (руснаци, украинци, белоруси).

За тържественото настроение при посрещането ще допринасят възрожденските песни, изпълнявани от група “Югла” – НЧ “Пробуда”, с.Йоглав. Руските гости ще бъдат посрещнати  във вторник в 18:30 ч. на пл.”Тодор Кирков”, пред “Дом на Кадетите” (хотела на Генчо Лазаров) и после ще се поклонят пред Белия паметник. Посрещането ще е с черешовото топче, измайсторено от достоен потомък на опълченец, като топчето периодично ще произвежда халосни гърмежи.

На 24 август, четвъртък, групата ще бъде приета от кмета на Община Ловеч, след което ще отпътуват за Шипка.