bsplovech2907151Павлин Иванов

Три теми постави на дневен ред народният представител от БСП Димитър Горов на пресконференция в началото на седмицата. Добрите резултати на „ВиК“ Ловеч, желанието МБАЛ Ловеч да стане общинска и парите за ловешкия театър.

Във връзка с избора на управител на „ВиК“ Ловеч, според депутата Горов, в медиите са вървели много спекулации – колко било зле, как се управлявало некадърно, как е потънало, как имало едва ли не по-лоши финансови резултати, как събираемостта е паднала.

Народният представител обяви пред медиите, че на база на Отчета на „ВиК“ Ловеч за 2014 г., дружеството се управлява много по-добре от предишното му управление. Доказателство за това твърдение е, че печалбата на водното дружество от 104 000 лв. за 2014 при 98 000 лв. за 2013 г. (т.е. 6 000 лева разлика – бел.р.). Това според Горов означава, че няма как да се отчетат някакви лоши показатели!

Депутата-икономист обясни, че през периода има и плащания по взети кредити, като обслужването им е редовно. На базата тези утежняващи обстоятелства има по-добри резултати.

За социалистът, който е изчакал да излязат официалните данни от отчета на дружеството, атаките срещу ръководството на фирмата са политическа или друг вид спекулация.

Горов заяви категорично, че няма данни колко са несъбраните взимания на „ВиК“ Ловеч, въпреки че, публичните данни са за около 3 милиона лева, които физическите и юридическите лица дължат на фирмата.

Когато в публичното пространство се използват данни за манипулация на общественото мнение, това няма как да не получи своя отговор, обясни Димитър Горов.

Относно ловешкият театър, Горов заяви, че финансирането на културната институция се е изравнило между Община Ловеч и държавата. За своето съжаление от отговора на министър Рашидов на питане в Парламента, депутата е чул едно единствено нещо: „Който има публика да осигури финансирането на Театъра, ще има театър. Който не може да събере публика, ще бъде преструктуриран“. Според народният представител, това е абдикация на държавата!

Интересна теза застъпи социалиста, като заяви, че ще внесе предложение, държавата да плати всички дългове на ловешката болница (бел.р – няколко милиона лева) и след това, държавата да прехвърли делът си на Община Ловеч!

Горов заяви, че МБАЛ Ловеч за 2012 г. има 169 000 лв. задължения, за 2013 те са 732 000 лв., за 2014 – 751 000 лв., и от началото на 2015 – 490 000 лв. Той не можа да каже колко точно са общо задълженията, защото не е могъл да намери отчетите, като изтъкна също, че от болницата не предоставят информация. 112 лекари и 221 медицински сестри работят в здравното заведение. Годишно преминават около 12-13 хиляди болни, които са недостатъчни МБАЛ Ловеч да се самофинансира и за това, болницата трупа обективни загуби. За да е в добро състояние, през нея трябва да минават около 15 000 души. Горов изрази притеснение, това да не е модела, по който ще се върви към приватизация. И Казанджиев и Горов и Доротея Цанкова заявиха, че не им се дава официална информация, въпреки исканата такава от Община Ловеч и Общински съвет.

Кметът Казанджиев също се включи в темата, като заяви, че Община Ловеч може да поеме мениджмънта на болницата!

Не стана ясно от отговорите, защо представителя на община Ловеч д-р Пепо Нешев и бившия директор Тихомир Бенев не са подали навременна, изчерпателна и достоверна информация за състоянието на болницата и каква е тяхната отговорност за трагичното състояние на здравното заведение.

13 коментара

  1. Община Ловеч не е добър стопанин, примери десетки – няма как да придобиваш още и още и да не поддържаш и опазваш придобитото. Та за казармата – общинарите МНОГО СПЕШНО ВЪЗСТАНОВЕТЕ ИЗПАРИЛАТА СЕ МАРКИРОВЪЧНА ЛЕНТА ПОКРАЙ ОПАСНАТА ОГРАДА в работно време ако обичате. В 17часа минавам оттам и ако не са взети мерки, звъня на 112 – пак да берете срам

  2. Ужaс, не ни стигaт по отделно из медиите тa сегa и двоен отврaт:( Тези много се aктивизирaхa преди изборите! Опичaйте си aкълa грaждaни нa Ловеч !!!

  3. Как от умни деца се раждат калпави политици? Или калпавите политици се раждат от калпави деца.

  4. Ами да продадат казармата, която в последния си ден като министър от правителството на БСП Ангел Найденов подари на общината за да има какво да крадат червените и да предложат на правителството с тия пари да платят дълга срещу прехвърлянето на тоя дял дето така искат да плилапат… Тая казарма и на ТКЗС да я обърнат пак ще е по-добре от нищо…

  5. хахахах тея двамата що не се скрият някъде?И кво ще го правите този дял?Вероятно ще го продадете и ще окрадете каквото можете!

Comments are closed.