gorov1812131Павлин Иванов

Какво толкова пазят ГЕРБ във ВиК Ловеч? Това попита в понеделник народният представител от БСП Димитър Горов.  Депутата показа и четири папки, като уточни, че информацията му е непълна, тъй като на новото ръководство на водната компания, му е необходимо още време.

Опаковката, която ни беше представена до сега за начина, по който функционира ВиК дружеството е силно напудрена, заяви Димитър Горов. Той ще предостави документите на прокуратурата, която трябва да прецени кое безстопанственост, кое е нарушение, кое е нарушение.

Какъв е бил стилът и начина на управление? Горов заяви, че първата папка е за „Разходи от страна на дружеството за командировки и нощувки“. Това са харчове, които всеки един от нас плаща чрез цената на водата, смята депутата.

В предишният период на управление на ВиК, ръководството на дружеството е похарчило 20 хиляди лева за нощувки на директора на ВиК Ловеч (Бел.р. – Илиян Илиев), при наличие на два ведомствени апартамента в града. Според Горов, единият апартамент е предоставен на „някакъв младеж“ от пречиствателната станция по неясен критерии, но с ясна политическа украска – младежа е от ГЕРБ. Другият апартамент е свободен.

Явно, ВиК ръководството има нужда от по-висок лукс и има по-високи изисквания, смята депутата.

В частта „екскурзии“, както я определи Горов има и пътуване на Събевски до САЩ за 6500 лв., платено от ВиК. Това е й патент на ВиК.

Горов оповести, че има двама назначени служителя във ВиК, на граждански договори, които никой не ги е виждал в дружеството. Тези хора са получавали заплати от над 1000 лева месечно, като консултанти. Сумата за година, само за единият от тях е 13 000. Двамата общо са взели 26 000 лева за година. Това е платено с нашите пари, каза народният представител.

Имаме и една специфична поръчка за застраховки. За нейното изготвяне е наета специална консултантска фирма. Да подготви така поръчката, че да бъде спечелена от специален играч, общински съветник. За това нещо ВиК е платило 6 000 лева, съобщи Димитър Горов. Това той определи като „уникален цинизъм“ – да платиш 6 000 лева на някого да ти каже кого да избереш, при условие, че имаш екип. В момента, новото ръководство е променило условията и е пуснало поръчката по нормален ред.

Втората папка на Горов е „медии“. Според депутата, не е нормално да платиш 11 000 лева, по договор с фирма от Плевен, без да има каквото и да е основание и без да е видно какво са свършили тези хора. Няма договора, няма предоставен договор, няма за какво са платени парите, каза социалиста. Тези пари са платени само защото фирмата я има.

Третата папка е за консултантски договори, обясни Горов. В нея интересно е периодичното редуване на определени фирми. По-голямата част от договорите са на стойност от 19 955 лева, 19 980 лв.  Всички договори са направени под 20 000 лева за да не минават през обществена поръчка, смята Димитър Горов. Общата сума за тези четири-пет фирми е около 200 000 лева за целият период.

Народният представител коментира и „прословутото Априлци“ (Бел.р.- новата сграда на ВиК в Априлци). Според Горов, общата сума е 520 000 лева без ДДС за 458 кв.м РЗП и гараж около 50 кв.м. Това е около 1100 лв/кв.м. за строително монтажни работи. Такава цена няма и в София, категоричен е депутата. Според него, тук трябва експерти да направят оценка.

Необходима ли е сграда 500 лв.м. или е било достатъчно 69 кв.м., попита Горов.

През целият този период, според него, дружеството е натрупало задължения. Старото ръководство (Бел.р. – Светослав Иванов) е оставило над 4 милиона неразплатени. Към тях, новото ръководство (Бел.р. – Илиян Илиев) е решило, че това не е достатъчно и е увеличило с 1.5 милиона задълженията, информира Димитър Горов, като се поправи, че става въпрос за кредити.

През периода, дружеството е „поддържано“ на счетоводна печалба.

Четвъртата папка е свързана с трудово-правните взаимоотношения във ВиК, каза Горов. Той оповести, че средният размер на брутната заплатите е около 800-900 лева. Впечатляващо обаче било, че само няколко дни, след като бившият директор (Бел.р. – Данаил Събевски) е разбрал, че няма повече да бъде директор, но преди вписването на новият борд, той е направил нови договори само с една част от служителите във ВиК. Според Горов, интересен е състава. За депутата, това е политическата „шпъргалка“ на ГЕРБ във ВиК. Там има по няколко човека от всеки район.

Според социалиста, няма ситуация, при която да може да бъде уволнен служител, според новите договори. Няма! Дори в случай на фалит, тези хора, не могат да бъдат уволнени, освен, ако не им бъдат изплатени 12 брутни заплати, категоричен е Горов. Става въпрос за около 50 човека от всички райони.

Между тези хора фигурира бюфетчика, каза Горов. Това е изключително ценен кадър за ВиК, защото е носил до вторият етаж бирата на ръководството. Бюфетчика е най-важният човек за ВиК.

Когато говорим за задкулисието в схватката за ВиК, каза Димитър Горов, няколко дни след сесията на Общински съвет, съпругата на г-н Светослав Иванов, бившия директор на ВиК, която беше уволнена от Данаил Събевски и й бяха изплатени възнаграждения по такъв тип договори, направени от предишния ръководител, същата тази жена беше върната на работа във ВиК.

Видно е, че само няколко дни след като Светослав Иванов е гласувал по един определен начин, жена му отива във ВиК, получава огромна заплата и същите условия,  които има и бюфетчика. Това се случва във ВиК дружеството ден два, преди да се смени ръководството.

Самото назначение станало в нарушение на абсолютно всички правила, смята народният представител. Няма решение на Управителният съвет за промяна на структурата на ВиК. Има един документ, подписан от Събевски, като изпълнителен директор. Всеки, които поне малко разбира от търговско право знае, че всяка една структура се приема и утвърждава от Управителният съвет или от Съвета на директорите, в зависимост от типа на управление на дружеството. Такова нещо няма. Защо?

Защото единият директор, ако дойде и подпише, какъвто и да е документ, ще е в тежък конфликт на интереси, категоричен е Димитър Горов взирайки бившият изп. Директор Илиян Илиев, сега член на ДКЕВР. А другата женичка е бременна. Понеже трябва да се изпълни ангажимента поет от Събевски, затова се нарушават правилата – взима решение, променя структурата и назначава г-жа Иванова за началник във ВиК.

Това, за скромното време, с което разполагахме, успяхме да установим – защо ГЕРБ толкова време бранят това назначение тяхно, каза Горов.

Народният представител обеща, че ще сезира прокуратурата за нарушенията. Според Горов става въпрос практически за злоупотреба с парите на всеки един от нас.

Депутатът е попитал новото ръководство на ВиК, има ли населени места в област Ловеч, в които има проблем с водоснабдяването. Отговорът е бил – ДА. През 2014 година има райони, които не са водоснабдени.

Понеже бях много обвиняван, че злоупотребявам, че си измислям, че едва ли не политически съм атакувал г-н Събевски, затова изнесох да покажа фактите, каза Димитър Горов.

На въпрос на „Ловеч днес“, че в 95% от времето на управление на ВиК в новия мандат, изп. Директор на дружеството е Илиян Илиев, който е смятан за близък до Президента Първанов, излиза, че политическата атака не е срещу ГЕРБ, а срещу Първанов. Или е в посока, че ГЕРБ пази хората на Първанов.

Няма политическа гледна точка, това е ваше мнение, заяви Горов. Аз вадя факти за управление на едно дружество. Ако г-н Матеев, започне да управлява дружеството по този начин, аз ще направя атака и срещу него. А какви са отношенията на Илиев с Първанов, и щом казвате, че са близки, аз съм готов да се съглася, каза депутата.  Но аз не съм толкова близък с г-н Илиев за да му знам отношенията, вервайте ми!

Горов смята категорично, че не може да се разделя вината за управлението, тъй като Данаил Събевски е бил председател на Съвета на директорите и ако има вина, тя е на целият съвет на директорите.

Престъпното управление е осъществявано от целият Съвет на директорите, завърши ловешкият народен представител Димитър Горов. Всички носят солидарна отговорност!

14 коментара

  1. Горов, остави тези дребни закачки и разкажи за съвместните далавери на твоя червен кмет Казанджиев и на бившия директор от ГЕРБ Дидко Събевски. Или не смееш, защото ще ти набият обръчите. В Гозница хората ще зимуват в траншеите заради тяхната любов. А Дидко чертае ли чертае проекти, които твоят човек с текстилното образование ще изпълнява.

    1. Това са партийни тайни на БКП (Българка Конспиративна Партия) така, че няма да ги каже.

  2. Примитив, не ти ли е вече малко неудобно да демонстрираш простотията си и умствената недостатъчност в този сайт? Нали не очакваш да се намери друг дебилен мутант с психични отклонения, за да спори с теб?

  3. лешник –
    забравих да ти отговоря на въпроса за солидното заплащане – явно само ти не знаеш за него – отвори линка и продължавай да си държиш очите широко затворени!

    http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/bulgaria/protesti_2013/NPO

  4. лешник – 1.- СОЦИАЛНАТА ИДЕЯ НЕ Е НИТО МОЙ ПАТЕНТ
    2.- ЦЯЛ СВЯТ ОСЪЗНА ГЕНЕЗИСНАТА ГРЕШКА НА НЕОЛИБЕРАЛИЗМА
    3.- М=А=С=О=В=О === В ЦЯЛ СВЯТ = ЕДНА ПО ЕДНА СТРАНИТЕ ПРЕГРЪщАТ ЕДНОВРЕМЕННО 2 ИДЕИ – ЕДНАТА Е ЗА АНТИГЛОБАЛИЗЪМ, А ДРУГАТА Е ЗА СОЦИАЛНАТА СПРАВЕДЛИВОСТ.

    В този смисъл , благодаря за определението ти което ми лепиш – КОМУНЕ – това безкрайно ме зарадва!!

    ХОРА МИСЛЕТЕ С ГЛАВИТЕ СИ!

  5. Я завтра снова в бой сорвусь
    Но точно знаю, что вернусь
    Пусть даже через сто веков
    В страну не дураков, а гениев.
    И, поверженный в бою
    Я воскресну и спою.
    На первом дне рождения
    Страны, вернувшейся с войны.

    https://www.youtube.com/watch?v=WZNHMcsiCms

  6. kesten, по-нагъл си от Ореха и компания! Комунетата измислихте наглостта и си я патентовахте за вечно ползване! И kак стана този номер със солиднотo заплащане? Светни ме да знам, но цитирай и източници и документи, ако може kesten лъжлив! Тъпо и Злобно комуне си ти kesten! Комунуидите мразите всеки и всичко, което застрашава плановете ви да си върнете тоталитаризЪма! Някой да е виждал комунист боклукчия в НРБ? Все началници бяха комунуидите и днес искате стария стандарт на живот на всяка цена! Аре чупка комуне комунуидно!

  7. 2013г- година на соросоидни мутанти пледиращи /срещу солидно заплащане/ за ценности.

  8. “Тази година беше най-лошата за българската нация след 1944 година. Най-злата и безродна част от българите, комунистите и русофилите, практически успяха да заличат 24 години мъчителни опити за демократизация на България и възстановяване на българската държавност. Те се бореха упорито през тези 24 години да подменят пазарната икономика и демокрацията с някаква тяхна перверзна версия на тях. Често успяваха, не малко пъти се проваляха, но винаги оставаше надежда, че добрите хора ще победят. Тази година те изтръгнаха тази надежда и показаха истинското си лице на насилници, които не се спират пред нищо и енергично започнаха да “путинизират” българското общество. Путинизацията е процес на подмяна на истината във всичко в едно общество… Пазарна икономика, но без пазар и с корупция. Демокрация, но без избор. Правосъдие, но избирателно и скалъпено. Свобода на словото, но с цензура и контрол. Обществен просперитет, но само за “путинизиращата” олигархия. Частна собственост, но не гарантирана от законите, а контролирана от олигарсите. Насилие върху различните, ксенофобия и расизъм. Пропаганда на християнски добродетели, но тънеща в морален разпад църква…

    Помислете върху написаното. Не се смятам за твърде умен, но съм твърде опитен войник за добри каузи. Познавам Злото и то ме познава. Много хора говорят с изречени от мен и наложени в огромна мъка в българското общество истини. Не е проблем забравата на авторството, проблем е отказа да изисквате от говорещите да се борят срещу това, за което говорят. България е в безпрецедентна катастрофа и няма никакъв начин някой да се спаси сам. Или ще се преборим заедно, или ще потънем в тъмнината на историята, пак заедно…

    Стефан Гамизов”

  9. Татяна Дончева напусна БСП

    Бившият депутат и дългогодишен член на БСП Татяна Дончева е подала заявление за напускане на партията в началото на миналата седмица. Това потвърди пред “Дневник” председателят на районния съвет на БСП в Красно село Петър Апостолов, където членува Дончева.

    Той обаче уточни, че има проблем с официалното обявяване на информацията, защото бившият депутат не е плащала членски внос от две години, а според устава на партията, ако не си плащаш вноската повече от една година – отпадаш автоматично.

    Заявлението на Дончева е по текста от устава – по собствено желание пред основната партийна организация, което се констатира на събрание. Тя не е посочила мотиви за напускането си, не е говорила и с Петър Апостолов. “Дневник” опита да я попита защо напуска БСП, но тя отказа коментар.

    Решението й не е изненада, защото още през юли Дончева анонсира, че “до есента в лявото политическо пространство ще бъде създаден нов политически субект”, а на сегашното ръководство на БСП предрече съдбата на Иван Костов. “Започнали сме да работим върху нещо, което да приключи отношенията ни с “Позитано” по цивилизован начин, така че да се погрижим за тази част на левицата, която не иска да бъде обвързана с олигархия. До септември – октомври ще се извършат организационните упражнения, за да покажем субекта”, каза тогава тя и допълни, че в основата на новата формация ще е инициираното от нея през април 2010 г. “Движение 21”.

    През септември Дончева обяви, че до края на годината ще е готова със собствен политически проект, а след това окончателно ще напусне БСП. Засега Дончева не е коментирала развитието на проекта си, но според неофициална информация се очаква в началото на следващата година “Движението 21”, което учреди през април 2010 г., да прерасне в партия. Бившият депутат обяви преди три месеца, че в политическия й проект няма да участва президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, който имал други планове за политическото си развитие.

    Заедно с Дончева заявление за напускане на БСП са подали и още 8 младежи от “Клуб 65” в организацията “Красно село”. Сред тях са Симеон Славчев, който преди две години покани Георги Първанов да възстанови партийното си членство там, както и Георги Кардашев, който миналата година се кандидатира за председател на Младежкото обединение в БСП, но не успя.

    Петър Апостолов коментира пред “Дневник”, че се опитал да говори с младежите за мотивите им да напуснат и да им обясни, че членството в една лява, социална партия е повече от това да бъдеш издигнат за общински съветник или друг публичен пост.

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/12/21/2208067_tatiana_doncheva_napusna_bsp/

  10. Горов си върши работата – няма значение кой от кое семейство е – фактите говорят сами за себе си!

  11. Чул Мохамед, че в християнския Рай е по-хубаво и решил да провери.
    Тръгнал, пътувал 9 дена и 9 нощи през пустинята и накрая стигнал до вратата на Рая.
    Почукал и му отворил Св. Петър. Огледал го, зачудил се и се обърнал към Исус Христос:
    – Ицe, да си поръчвал дюнери?

  12. Ловешки депутат говори за задкулисието!

    http://lovechtoday.eu/wp-content/uploads/wppa/271.jpg?ver=1

    Димитър, когато един пиян депутат с две цяло и един промила алкохол в кръвта си управлява автомобил и е заловен от полицията, но е оставен на свобода за това нарушение на закона може да се говори за “задкулисието”, но когато един експерт е назначен на работа изобщо не може да се говори за задкулисието.

    Димитър, можеш и имаш право колкото и както си искаш да нападаш и омаскаряваш политическите си опоненти, но да намесваш в “игричките” си членове от семействата им е не морално и гнусно занимание.

    Димитър, не прави на другите това,което не искаш да ти правят на теб и ти имаш семейство и преди да омаскаряваш семействата на опонентите си се замисли, как биха се чувствали твоите близки, когато твой политически опонент ги омаскарява публично, както ти го правиш в този случай.

    Всели празници и не шофирай след употреба на алкохол!

Comments are closed.