Днес официално бе открита облагородената и благоустроена централна част на село Голям извор по проект „За чиста околна среда в село Голям извор, община Тетевен”. Проектът е на тема “Обичам природата – и аз участвам” по Национална кампания “За чиста околна среда – 2017 г.”, с финансиране от 9 997,20 лв. Дейностите по неговата реализация стартираха през м.юли и приключиха през м.септември 2017г.

На събитието по откриването присъстваха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, кметът на Голям извор – Илиян Маринов, председателят на ОбС – Тетевен – Мария Стойчева, секретарят на Общината – Цветелина Стоянова, директор на дирекция “Специализирана администрация” – Валентина Николаева, жители на селото и др.

„До момента на територията на селото не е реализиран подобен проект“, подчерта д-р Бояджиева. Тя допълни, че с изпълнението на дейностите заложени в настоящия проект се е подобрило качеството на околната среда в селото, повишило се е екологичното съзнание на жителите му и не на последно място – се е затвърдило желанието на живущите да пазят природата чиста.

Кметът на Голям извор каза, че кметството заедно с читалище „Найден Григоров – 1900г.“ и ООУ „Васил Левски“ се ангажират да поддържат и почистват изградената паркова зона. „Това ще се случи чрез реализация на обществени изяви и допълнително активиране на населението в почистване и приобщаване на пространството около сградата на читалището към парковата среда“, добави г-н Маринов.

Проект „За чиста околна среда в село Голям извор, община Тетевен” цели подобряване на екологичната обстановка в селото и създаване на по-приятна и облагородена физическа среда. С реализирането му се създават условия за по-добро оползотворяване на свободното време на жителите и гостите на селото, което ще подобри и условията на живот.

За реализацията на проекта се извършиха следните дейности: 1. Събиране и почистване на отпадъци, събиране на сухи треви, хартия и др. Изкореняване на храсти и плевели, което се изпълни с доброволната помощ на местното население. Събраните отпадъци бяха транспортирани до определено от община Тетевен временно депо; 2. Облагородяване на зона за отдих в централната част на селото, залесяване на площите, поставяне на архитектурни елементи – пейки за отдих, беседка, кошчета за боклук. Ремонт на съществуващо парково и детско оборудване. Ремонт на оградата и входната врата; 3. Изграждане на безопасен детски кът за игра – изграждане на каучукова настилка и поставяне на детска люлка везна.