konferencegreece311161Радиана Бояджиева, учител в НУ„Св. св. Кирил и Методий”, гр. Троян

В периода 27 – 29 октомври 2016 г. в гръцката столица Атина се проведе Годишната eTwinning конференция. В нея взеха участие над 500 учители от 37 страни, чиято цел беше да проучат как eTwinning допринася за отваряне на образованието чрез иновации в преподаването и ученето. По време на конференцията, чрез семинари, интерактивни сесии и неофициални срещи, беше дадена възможност на участниците да споделят добри практики и да се запознаят с нови начини интерактивни методи; да създадат контакти, които да прераснат в сътрудничество, както и да представят свои идеи за проекти на конкретна тема, които на по-късен етап да бъдат реализирани в eTwinning платформата с активното използване на информационните и комуникационни технологии.

eTwinning стартира като виртуална платформа за проекти между учители от различни европейски страни. Развива се като най-голямата социална мрежа за учители и същевременно надеждна база данни за проекти и партньорства по финансиращи програми като Еразъм+.

В състава на Българската делегация в Атина бяха седем ресурсни и масови учители от различни образователни нива – всички обединени от идеята на eTwinning; представители на ЦРЧР- г-жа Антоанета Пакова – Главен секретар на Центъра за развитие на човешки ресурси, г-н Калоян Дамянов – съветник на Министъра на образованието и науката, г-жа Милена Караангова – eTwinning координатор за България; г-жа Светлана Върбанова, eTwinning посланик. Конференцията даде на всеки един от нас възможност да се срещне със съмишленици от цяла Европа, да сподели свои идеи, да намери парньори, да сравни себе си като професионалист с колеги от други страни, да прецени нивото на своите ИКТ компетенции, както и готовността да допринесе за отваряне на образованието чрез иновации в преподаването и ученето.