krepost712141По проекта за реставриране на археологически обекти на общините са дадени 300 млн.лв.Община Ловеч възнамерява да раздели Крепостта Ловеч, заедно с новостроящия се “Музей на водата” от Историческия музей в града, информираха „Глас народен“ служители на Историческия музей. Така входната такса на крепостта, както и парите от различни събития, организирани там, ще отиват в общината, вместо, както досега, да се разходват за поддръжка на културно-историческите паметници, както и се финансира работата на Историческия музей. Обяснението в момента е, че Историческия музей не е “добър собственик” на съответните обекти.

Решението все още чака одобрението на зам. министъра на културата Бони Петрунова, показа проверка на „Глас народен“. Нуждата от отделянето обаче се обяснява с цялостната реставрация на обекта, която ще се направи изцяло по европейски проекти. „Историческите музеи не могат да кандитастват по Оперативни програми. Това може да прави само общината“, заяви за „Глас народен“ директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Според него Петрунова нямало да допусне крепостта да се превърне в копие на „Кракра“ в Перник, както и че щяла да намери начин за финансиране на историческите музеи в България, за които отговаря пряко.

Припомняме, че община Перник усвои 5 млн. лв. по европейски проект за реставрация на крепостта “Кракра”, от които официално беше купен стъклопакета, с който е опакована крепостта, а според Божидар Димитров реставрацията на “Кракра” е чудовищна и трябва да се разследва.

От “Глас Народен” смятаме, че финансирането и изпълнението на проектите на общините трябва да бъде прозрачно, за да не се допускат обезличаване на историческите обекти на България заради лична изгода.