obs3105131Павлин Иванов

Както вече ви информирах, вчера Общински съвет Ловеч проведе заседание, на което не можа  да избере своя нов председател. Номинираните за поста бяха Венцислав Хаджиев БСП, Ирина Митева ГЕРБ и Иво Райнов от СДС. От гласувалите 33 съветника, 14 бяха за Хаджиев, 14 за Митева и 2 за Иво Райнов. В урната имаше и три празни бюлетини.

За тези три празни бюлетини, за притежателите на „висящите“ гласове и за евентуалните сделки ще бъде този коментар. Правя уговорка, че всичко написано по-долу е плод на моята, вероятно нездрава фантазия, получени гласове „свише“ и врачуване на костилки от кюстендилска  череша, затова приемете написано с огромна доза съмнение. Ако някой се почувства засегнат, обиден, подценен или нещо друго, моля да се свърже с мен за да му поднеса моите искрени извинения. Разбира се, това ще направя писмено на сайта.

Да се върнем на темата – избори. Както вече ви разказах, групите на БСП и ГЕРБ направиха своите предложения за председател. Изненадващо обаче, предложение направи и

д-р Митев от СДС като номинира Иво Райнов и с това сините по същество поставиха в „засада“ всички останали играчи.

Гласуването по предварително одобрените правила започна, като част от съветниците се пошегуваха, че за времето на гласуване на 33-та съветници, в Истанбул биха гласували 864 гласоподавателя. Вероятно факт и завидна организираност, достойна за възхищение и уважение при нашите комшии!

След преброяване на бюлетините, комисията обяви резултата – от гласувалите 33 съветника, 14 бяха за Хаджиев, 14 за Митева и 2 за Иво Райнов. В урната имаше и три празни бюлетини.

Тук вече е интересното.  Кой и защо пусна празни бюлетини? С каква цел?

Наглед сложни въпроси при условие на таен вот, но всъщност елементарни като разчитане с инструментариума, с който като гадател разполагам.Имаме две групи от по 13 съветника – БСП и ГЕРБ. За социалистите традиционно гласува ДПС и някой от самостоятелните играчи, според интереса. ГЕРБ по-скоро са подкрепяни от СДС и от някой от другите самостоятелни състезатели.

След като хвърлих специалните костилки за врачуване, ми се падна, че вероятно (бел.р.- все пак това е само прогноза), за Венци Хаджиев са гласували 13-те съветника от БСП, плюс независим играч. Разбира се, това може да не е вярно, защото гледането на костилки не е най-точно и играча може да е зависим.

От другата страна, за Ирина Митева са гласували също 13 съветника от нейната група и очевидно друг някой играч. Докато при гласовете за СДС всичко е ясно – Иво Райнов и д-р Митев.

Остават ни три „висящи“ гласа и два неизвестни гласа на самостоятелни играчи. Тук вече в гадаенето ще включа това, което улових от етера (бел.р.- въображаема среда, изпълваща космоса, в която се движи светлината). Трите празни бюлетини в тайният вот, както каза митрополит Йосиф при обявяване новия Патриарх, са твърде вероятно на Пеееенко Пенков, Ююююнал Мастънов и Фаааатме Моллова! Това би означавало, че двамата независими играчи са Светослав Иванов и Николай Недков, но кой за кого е гласувал, един Господ знае.

 

Кой за какво се бори?

 

Имаме две сестрински партии в новото правителство, при това за втори път през последните няколко години, а същото е и в Общински съвет Ловеч – БСП и ДПС са си заедно завеки, в което няма нищо лошо, разбира се.

Да, но в момента има малък проблем. Двете сестрински партии си извиват ръцете и показват мурафети както на национално, така и на местно ниво, в борбата за сиренето от баницата (бел.р. – може да се тълкува и като пица, постна, но с тежест).

В конкретният случай ябълката на раздора е поста на Областен управител. Тъй като явно все още не е договорен, редно е по-малкият партньор, в случая ДПС да пасува при избора на председател от БСП, за да покаже на столетницата, че без двата гласа на Юнал Мастънов и Фатме Моллова, няма председателски стол нито за Венци Хаджиев, нито за който и да е от левицата. Цената е ясна. БСП получава подкрепа за председател, ако Областният управител е от ДПС. Печели и кмета, който почти сигурно при случване на събитията ще продължи да разчита на неделимостта на двете партии. Следователно и той има интерес на помага за „израждането“ на сделката, естествено, ако някой от националните състезатели остави това в ръцете на провинциалния тим.

Ако тази моя фантасмагорична хипотеза за сделка се потвърди, някой от партията столетница, приемник на БКП, ще се почувства доста дискомфортно, за да не кажа – прецакан. Поне такива слухове пуска злите езици, а така се говори и в средите на анализаторите от кръга Мелта. А като е прецакан, дано не е за пореден път, или ще играе твърдо с главата напред или ще си оближе раните и ще отмъсти на свидетелите, за това, че са присъствали.

Но това разбира се са някакви мой разсъждения, които вероятно не се отличават нито с оригиналност, нито със здрава логика.

Дали е така обаче, ще разберем може би още днес или поне до няколко дни. Всъщност, това е и една от причините за отлагане на гласуването чак за понеделник, 11 юни – очаква се коя партия ще седне на стола на Областния управител.

Другият основен играч, вероятно пуснал бяла бюлетина е някой още по-добър търговец. Кой може да е, за мен е загадка, тъмна като змеева пещера.

Какво може да иска и от кого този играч. Единствените в момента, които имат какво да обещават и по-важното, възможност да дават са новото правителство и местната власт. Просто те в момента са на власт и разполагат с каквото си решат.

Връзката между двата субекта е тънката червена линия, по която се упражнява волята на народа. Е не на целият. Добре де, не и на половината. Предавам се, нямат и една четвърт, но все пак те са на власт.

Та мисълта ми беше, че от това какво ще получи незнайният тарикат, избран за съветник от известна група гласоподаватели и техен представител, ще зависи кой ще бъде новия председател.

Изобщо, тази година във властта всичко зависи от един продажен глас. Какво да правим, така сме избрали и нямаме абсолютно никакво право да се оплакваме от това.

В заключение, може и да ви изненадам, но скоро може и да няма избран председател, защото при всички случай все някой ще е прецакан, а това боли и то много. Следователно някой гениален стратег трябва да задоволи безприкословно всички заявени интереси и амбиции на белите бюлетини, плюс исканията и на някой червени.

Но нали и това е идеята –всички да са доволни, дори и ти читателю.

 

Поживьом увидим са казали едни уважавани хора, които искат да строят непотребна АЕЦ, но това е друга тема.

 

Очаквайте информация за това, кой колко струва, цената на акциите, както и отговора на въпроса до какво ниво ще слезе председателството на Общински съвет с оглед на фигурата на новия председател. Все пак, някога ще бъде избран. Въпрос на бизнес.

 

Още веднъж ще помоля, да имате предвид, че това, което четете може, ама изобщо да няма нищо общо с действителността. И отново да припомня, ако някой се почувства засегнат или обиден да ми пише, ще му се извиня аргументирано и публично.

11 коментара

  1. 🙂 🙂

  2. Уважаеми г-н Иванов, политическият анализ на Първо място изисква позоваване на безспорно доказани факти, нещо което Вие сте пропуснали да направите в „Гласове “свише”: Три „висящи“ гласа очакват оферти! За какво се продават съветниците?” и за това нямате никакво основание, изобщо да говорите за политика, а само за това : каквото сте чули да Ви говорят гласовете „свише”.

    Павлине, кажи си:
    Чии са тези гласове “свише”, които ти говорят посред бял ден?

    п.п. Браво г-жа Гешева ! Политическата дисекция на Общински съвет направена по един разбираем за всички ни начин, разкрива генезиса на Доброто и Злото в ОбС.

  3. Author

    Г-жо Гешева, какво да ви кажа, един от нас двамата не разбира от политика, ама никак никак. Да приемем за протокола, че това съм аз 🙂

    Павлин Иванов

  4. Г-н Иванов, най-вероятно боравите с ГМО костилки, затова врачувката Ви дава фира… 🙂
    Но да си дойдем на думата. Както се знае, вече трети мандат лявата половина на ОбС гласува единно и без отклонения, т.е. предвидимо.
    Изненадите и „мексиканската вълна“ са вдясно , където са уж дясномислещите(хм…!!). Та всъщност от тяхното поведение и „благоволение“ зависи съдбата на всички кметски предложения, а в конкретния случай – изборът на председател.
    За овакантеното място е резонно да има две кандидатури, трета би разбила гласовете . Г-н Райнов, като съветник с опит, го знае много добре. Освен това е наясно, че няма как да събере повече гласове от кандидата на ГЕРБ, и би трябвало да си даде отвод.
    Защо не го е направил?!
    Дали защото у него са надделяли егоцентризмът и тщеславието, или защото Ирина Митева пак е трябвало бъде прецакана от „своите“ , като уж не събере нужните гласове?!
    Псевдосолидарност, отблагодаряване на някого за нещо, интрига или измекярство? Както и да изглежда – не прави чест на Райнов и Г. Митев.
    А „тримата от запаса“ – Пенков, Н. Недялков и Св. Иванов… са друга тема… 😉

  5. Вървял си Волен Сидеров по улицата и едно лайно му подвикнало:
    – Ей, ибрик!
    – Аз не съм ибрик, аз съм патриот! – отвърнал сърдито Сидеров.
    – То и аз бях торта “Гараш”, ама на…

  6. 🙂

  7. Author

    И от мен браво на г-жа Гешева! На мен костилките ми показаха друго, но пред желязната логика, всякакво хвърляне на боб или гласове на извънземни, просто не вървят.
    Но тъй като все пак любопитството ме гризеше и попитах един от кандидатите. Той ми каза, че е гласувал. Друг от кандидатите, пък изобщо не е на ниво да мисли по отношение на схеми. Но, това не е важно.
    Тъй като не разбирам нито от политика, нито от математика, което е вече безспорно доказано, прием написаното от госпожата за достоверно и се извинявам на читателите за поредния некомпетентен коментар 🙂
    А доколко Общински съвет е компетентен, мисля, че се вижда и с просто, дори и с много просто око. За да може всеки да си състави мнение, моля, изгледайте записите, които се намират в дясната част на сайта, във видео прозорците.

    Павлин Иванов

  8. За разлика от получени гласове „свише“, врачуването на костилки от кюстендилска череша и нездравата фантазия на г-н Павлив Иванов, анализа на г-жа Гешева е изключително конкретен и реалистичен.

    Браво г-жа Гешева !

  9. Аз мисля,че комбинацията е тази: трите “висящи” бюлетини са на тримата номинирани, априори ДПС си гласуват за БСП, Пенков и Св. Иванов гласуват за ГЕРБ,Николай Недялков за СДС – и сметката излиза, нали? Дали някой няма интерес точно такава схема да се разиграе, за да печели време или да вмени на хората, че ОбС е некадърен да се справи без неговата саможертвена намеса?! … 😉

  10. Боже, тази мижитурка кандидат за Председател? Срам, пореден срам и падение на този общински съвет.

  11. Господа съветници не е ли срамно ученик-двойкаджия да е кандидат за председател на Общинския съвет! Въпростният Венци Хаджиев човек за който се лобира да стане председател е оставал на изпити по алгебра и геометрия от известния ловешки математик и учител Иван Опълченски. Това е срамен факт и ако има достойнство групата която го подкрепя трябва да смени кандидата си.

Comments are closed.