Главният прокурор г-н Сотир Цацаров,  министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев и министърът на вътрешните работи г-н Валентин Радев дадоха съвместна пресконференция на 5 декември 2017 г. в сградата на Министерство на здравеопазването. Темата на брифинга беше предстоящи проверки, свързани с ефективното изразходване на средства за болнична помощ от лечебните заведения.

„Практиката на болница в болницата е един от основните канали за източването на държавни и общински дружества“, посочи главният прокурор.  На среща през месец октомври 2017 г. между г-н Цацаров, г-н Валентин Радев и проф. Николай Петров (тогавашен министър на здравеопазването) е взето решение за извършване на проверка на територията на цялата страна във всички държавни и общински болници. Проверката се е извършила от Икономическа полиция във всяка областна дирекция на МВР. Резултатите от проверката са постъпили на 16 ноември 2017 г. За всички 195 държавни и общински болници са събрани договорите за наем и съвместна дейност с други лечебни заведения. Установено е, че от 195 лечебни заведения, 38 броя са изцяло държавна собственост, 127 броя са изцяло общинска собственост, а 30 броя са със смесено участие в капитала.

Предмет на проверка са всички договори на основание на чл. 9, ал. 2 от Закона за лечебните заведения (На територията на държавно или общинско лечебно заведение за болнична помощ, може да осъществява дейност друго лечебно заведение за болнична помощ само при условия, че клиниките, отделенията и лабораториите в двете лечебни заведения за болнична помощ извършват различни медицински дейности).

До момента са събрани 40 класьора с договори, които са изпратени на главния прокурор и на министъра на здравеопазването. Извършва се анализ за всяка област и за всяка болница кои от договорите са сключени в нарушение на чл. 9, ал. 2 от Закона за лечебните заведения, или са неизгодни.

Първите резултати се отнасят до болниците в гр. Враца и в гр. Ловеч.

По отношение на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца е установено, че на 6 октомври 2010 г. е сключен договор между болницата и частното лечебно заведение „Медика Кор“ за срок от 5 г. Договорът се отнася за взаимно предоставяне на услуги в областта на инванзивната кардиология. На 1 март 2016 г. договорът е продължен за още 3 г.  Само за периода 2010 – 2015 г. държавната болница е превела на частната сумата от 14 895 792.85 лв., а е получила от нея за ремонтни дейности и остаряла апаратура сумата от 1 107 259 лв. Възстановени са разходи (за ел. енергия, вода и др.) на стойност 1 610 527.94 лв.

Друг договор на МБАЛ „Христо Ботев“ е договорът за наем с „Вива Медика“ ООД. Договорът е сключен през 2009 г. и е продължен с анекси до 2023 г. Частната болница наема в държавното лечебно заведение площ от 2326 кв.м. На 20 октомври 2017 г. е образувано досъдебно производство. Повдигнати са обвинения за безстопанственост на управителя. Досъдебното производство се води в Монтана.

МБАЛ „Христо Ботев“ купува и компютърен томограф на стойност 782 970 лв. без ДДС. Щетата за болницата е в размер на 379 091.10 лв. Управителят е обвинен в умишлена безстопанственост. С постановление на ВКП разследването е възложено на Софийска градска прокуратура.

МБАЛ „ Проф. Параскев Стоянов“ – Ловеч е сключила договор със СМДЛ „Кардиолайф“ ООД за периода 2008 – 2014 г. Частното дружество е с приходи в размер на 13 061 438 лв., а държавното – с приходи в размер на 1 388 079 лв.