Георги Терзийски: Продължаваме работата с министър Караниколов по привличането на инвеститори в област Ловеч
Продължаваме работата с министър Караниколов и изпълнителният директор на Агенцията за инвестиции Стамен Янев по привличането на инвестиции в област Ловеч. Както се казва, очакваме с много надежда VOSS да повлече след себе си и други инвеститори, които да видят в нашия регион добрия потенциал за развитие. Всеки ден през последните две години мислите и действията ми са насочени в тази посока – да не пропуснем нито една възможност да представим областта като място, където всеки сериозен инвеститор ще се чувства добре дошъл.
Така коментира областният управител Георги Терзийски представянето на германският производител на авточасти VOSS Automotiv, който планира да стартира производството в новия си завод край Ловеч до шест месеца.

В официалното представяне на компанията в България участва лично министърът на икономиката Емил Караниколов, който връчи на Роланд Вайс, управляващ директор на VOSS Automotiv Bulgaria и д-р Щефан Ото, управляващ директор на VOSS Automotiv удостоверение за предварителна административна помощ. С него на инвеститора ще бъде оказано пълно съдействие за получаване на документи, необходими за издаване на сертификат за клас на инвеститор.
Началната инвестиция, която планира да направи германският концерн, е 15 млн. евро, 500 работни места е планирано да бъдат разкрити до 2019 г. и общо 1000 до 2022 г.
Министър Караниколов изтъкна, че над 170 фирми оперират в страната, произвеждайки компоненти и системи за водещите международни автомобилни марки. „Броят на заетите в сектора продължава да нараства, като надхвърля 40 хиляди. Това са хора, които работят не само в този сектор, но и в свързаните към него“, допълни той.
„Екипът на VOSS единодушно избра България сред над 22 подбрани държави, в които да позиционираме бизнес си. Още при първото ни посещение в България силно впечатление ни направиха хората, които са образовани и мотивирани, стабилната инфраструктура, членството на България в ЕС и стабилната политическа и икономическа обстановка.“, заяви г-н Роланд Вайс, изпълнителен директор на VOSS Automotive България.
„За периода 2005 – юли 2018 г. само по Закона за насърчаване на инвестициите са издадени 21 сертификата в автомобилната промишленост, а общият размер на инвестициите по проектите надхвърля 1 милиард лв.“, посочи Караниколов. По думите му автомобилното производство е един от приоритетните високотехнологични сектори за привличане на чуждестранни инвестиции в страната, с голям потенциал за развитие на експорта, заетостта и регионалната икономическа активност. Индустрията е стратегическа за икономиката на България с дългосрочна перспектива.
“Считам, че изиграхме сериозна роля в това VOSS да избере България, а и основен принос на привличането на компанията в България изигра министър Караниколов”, заяви пред репортер на Economic.bg Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции. По негови думи Агенцията е изиграла важна роля в това VOSS да не разшири производствения си капацитет в Полша, а да предпочете България. Днес Стамен Янев, подчерта, че VOSS носи със себе си три основни предимства: работни места, стратегически инвеститор за региона, както и иновации, които биха развили региона в социално отношение и в сферата на образованието.
“В една много конкурентна среда постигнахме нещо значимо за Северозападния регион и за това автомобилната индустрия в България да продължи да се реализира”, допълни още Янев.
Заводът на VOSS Automotive в ловешкото село Баховица ще бъде разположен на около 15 000 кв. м. Компанията ще произвежда компоненти за автомобилната индустрия в бившия завод на “Литекс моторс”. Производството ще бъде фокусирано изключително върху компоненти за леки автомобили. Сред основните клиенти на концерна са Volkswagen и дъщерните му MAN и Audi, както и GM, Chrysler, Navistar и др. VOSS вече са поели поръчка от голям производител на оригинални автомобилни компоненти за 3-4 млн. SCR (Selective Catalytic Reduction) линии, която стартира в средата на 2019 г.
На днешната среща ръководството на VOSS благодари за отличното партньорство на Илия Терзиев, директор на индустриалната зона, където ще се изгради предприятието.
Припомняме, че преди месец управляващият екип на VOSS Automotive бе в Ловеч, където проведе 3-часова работна среща с Георги Терзийски, на която бяха коментирани сериозни въпроси, касаещи инвестицията и това, което е необходимо за нейното успешно развитие. Кай-Уве Ото, HR директор на компанията коментира още тогава, че типичната за Германия дуална система в обучението ще бъде приложена и у нас, като ще работят съвместно с местните учебни заведения, давайки възможност за кариерно развитие на млади специалисти.
И след днешното представяне на компанията, разговорите на Георги Терзийски за това как и какво може и трябва да се направи за област Ловеч продължиха и с министър Караниколов, и със Стамен Янев.
VОЅЅ, открита през 1931, има дoĸaзaн oпит в пpoизвoдcтвoтo нa тpъбни вpъзĸи и ĸoмпoнeнти зa пъpвичнo вгpaждaнe в горивните, oxлaдитeлнитe, пневматичните и изпускателните cиcтeми зa леки и тeжĸoтoвapни aвтoмoбили.
Компанията имa зaвoди в цял cвят – САЩ, Meĸcиĸo, Бpaзилия, Kитaй, Индия, Япония, Πoлшa и седалище в Германия, ocигypявaйĸи paбoтa зa пoвeчe oт 6000 дyши и отчита годишен оборот в размер от 545 млн. евро.
VOSS е партньор на водещи фирми от автомобилната и машиностроителната промишленост. Компанията поддържа близки отношения с клиентите си, благодарение на което винаги предлага актуални и полезни решения на пазара. Иновациите и стремежът към най-високо качество на продукцията са основната мисия на VOSS Automotive.